друкувати


Вибори 2010: ОБСЄ виявила низку порушень у процесі підготовки до виборів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-09 12:14:57
Моніторингова місія Бюро із демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ оприлюднила черговий, третій за рахунком, звіт про те, як проходить підготовка до президентських виборів в Україні. Спостерігачі місії, на чолі з відомим міжнародним дипломатом Хайді Тальявіні, знаходяться в Україні з листопада минулого року. Вони виявили низку порушень в процесі підготовки до виборів, які відбудуться 17 січня 2010 р., передає "Голос Америки".

Зокрема, в звіті БДІПЛ міститься інформація про скарги, що надійшли, на наступні порушення:

- федеральні кошти на підготовку виборів на місцях на 2009 рік були виділені із запізненням на два місяці;

- на сьогоднішній день за законодавством не визначено чітку процедуру реєстрації виборців у день виборів; не визначена процедура реєстрації українських громадян, які голосуватиму за межами України і не стоять на обліку в українських посольствах і консульствах;

- деякі кандидати на посаду президента, які обіймають офіційні посади і мають доступ до бюджетних коштів, імовірно суміщають свою офіційну роботу з проведенням власних передвиборних кампаній за рахунок платників податків;

- відзначено випадки підкупу виборців - зокрема, роздача сертифікатів на володіння землею, а також надання безкоштовних послуг різного роду з метою залучення виборців на сторону того або іншого кандидата;

- деякі кандидати намагаються чинити тиск на українські ЗМІ; про це співробітникам місії БДІПЛ повідомила ціла низка головних редакторів приватних телеканалів; тиск здійснюється в результаті угод, імовірно досягнутих тим часом або іншим кандидатом і керівництвом телеканалу;

- у грудні закінчилися повноваження глави Вищого адміністративного суду України (саме цей суд розглядає різні скарги, що стосуються процесу виборів). У майбутньому це може поставити під сумнів легітимність рішень суду.

В інтерв'ю "Голосу Америки" глава моніторингової місії БДІПЛ ОБСЕ в Україні Хайді Тальявіні заявила, що загалом і в цілому атмосфера в Україні напередодні виборів продовжує залишатися спокійною.

Відповідаючи на питання, які наслідки для легітимності процесу президентських виборів може мати той факт, що як і раніше не призначено главу Вищого адміністративного суду України, Х.Тальявіні заявила: "Я б не стала робити далекоглядних висновків. У доповіді ми просто відзначаємо наші спостереження, відзначаємо можливі причини, з яких можуть бути оскаржені рішення суду. Сьогодні ми цим обмежуємося", - сказала вона.

Х.Тальявіні також нагадала, що ще в минулому році Венеціанська комісія Ради Європи спільно з БДІПЛ представили свої рекомендації із внесення поправок до виборчого законодавства. "Деякі рекомендації стосувалися практичних аспектів законодавства: реєстрації виборців, мобільного голосування вдома для хворих людей, різного роду протоколів. Ці поправки були представлені на затвердження парламенту України, але парламент оголосила перерву в роботі до наступної сесії, яка почнеться 19 січня, тобто через два дні після виборів", - сказала вона. Х.Тальявіні відзначила, що відповідні рішення ухвалюватиме Центрвиборчком, що складається з 15 чоловік. Рішення ухвалюються шляхом голосування, в процесі підготовки до виборів.

Вона також підкреслила, що БДІПЛ не стежить за голосуванням українських громадян за кордоном. "Я можу сказати тільки наступне: основоположний принцип полягає в тому, що будь-який громадянин, у якого є паспорт і який хоче проголосувати, - навіть якщо він не стоїть на консульському обліку, - повинен мати можливість це зробити", - сказала Х.Тальявіні.

Джерело: РБК-Украина
Обговорити на форумі