друкувати


Світова преса : Хто більше влаштує Москву – Янукович чи Тимошенко?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-09 11:23:29
Оглядачі світових видань сходяться на думці, що головні кандидати на перемогу в президентських перегонах в Україні 17 січня і 7 лютого дуже залежні від Кремля і тому наввипередки клянуться, що вони покращать стосунки з Москвою.

У пресі відзначають, що головні українські кандидати змагаються також у тому, хто більше критикує так звану "антиросійську політику" чинного Президента Віктора Ющенка. У газетах також звертають увагу на те, що Україна має "космічні амбіції" та що українські літаки "Руслани" досить зручно обслуговують потреби НАТО в Афганістані.

Американська впливова "Вашингтон Пост" надрукувала матеріал аналітика з "Ройтерз" Річарда Балмфорта стосовно перспектив успіху на президентських виборах в Україні одного з головних кандидатів на перемогу 17 січня чи 7 лютого, лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Експерт "Ройтерз" наголошує: Янукович клянеться, що у разі перемоги на виборах він, як Президент, "триматиме Україну поза НАТО і поза прокремлівською Організацією договору колективної безпеки (ОДКБ)". У статті також зазначено, що і Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко, як його головний конкурент на цих виборах, "обіцяють поліпшити стосунки з Росією, які значно погіршилися за час правління Віктора Ющенка". Балмфорт не виключає, що саме ці двоє політиків "розіграють" президентське крісло в Україні у другому турі президентських виборів, що мають відбутися 7 лютого.

Якщо Янукович нібито однаково налаштований проти членства України і в НАТО, і в ОДКБ, то деякі аналітики, зокрема, на сторінках американського тижневика "Нью Репаблік", не виключають, що Юлія Тимошенко "хоча, певно, й продовжуватиме фліртувати з НАТО, все ж, не виключено, що взамін на російські гроші, приєднає Україну до ОДКБ, який є відповіддю Москви на Північноатлантичний альянс".

Чеська газета "Лідове новіни" надрукувала великий матеріал про "європейські космічні амбіції" і реалізацію європейської глобальної навігаційної системи "Галілей", яка є своєрідним аналогом американської навігаційної системи "GPC". У статті також зазначено, що ціна реалізації цього проекту сягає сьогодні вже 5 мільярдів євро і що до нього приєдналися "такі неєвропейські країни, як Китай, Україна і Південна Корея".

Німецька "Таґесцайтунґ" оприлюднила матеріал про значні фінансові й технічні труднощі з реалізацією європейського амбіційного авіа-проекту "Ейрбас А400". Газета наголошує, що керівники проекту потребують для його реалізації до 2015 року додаткових затрат щонайменше у 5 мільярдів євро, але "німецький уряд, який є одним із головних у цьому європейському підряді, не бажає платити додаткові гроші, й також не хоче виходити з цього проекту". "Таґесцайтунґ" інформує, що тимчасом "німецький Бундесвер (міністерство оброни) здійснює постачання до Афганістану літаками "Антонова", які досить дешево орендуються в Україні та Росії", повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі