друкувати


8 січня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-08 10:05:10
Народився король рок-н-ролу Елвіс Преслі (1935). В 1931 році Папа римський Пій XI видав енцикліку проти розлучень і будь-які форми контролю за народжуваністю. В 1954 на розгляд конгресу США винесено питання про позбавлення комуністів американського громадянства.

Сьогодні Передостанній день Хаджу (паломництва) до Мекки і Медіну і вступу паломників у долину Арафа. Паломництво до Мекки на поклоніння священній Каабі, головного святилища мусульман.

Переяславська Рада 1654 рік. Люди радянського покоління звикли до заученої схеми: військо Богдана Хмельницького, широко підтримане народними масами, взяло ряд славних перемог над польськими колонізаторами, але сили не були рівні. Тоді звернулися до російського государя Олексія Михайловича з проханням узяти Україну під свою руку. І прохання було почуте. Потім була Переяславська рада, захоплені заклики "Навіки разом", і два братські народи, злившись в одній державі, відкинули агресорів і разом перемагали згодом багатьох ворогів.

Так, час тоді був дуже непростим. Народ України задихався в путах рабства, жорстоко пригноблений і в економічному, і в національному, і в релігійному значенні польськими магнатами і різними орендарями іноплемінників. А московський цар поглядав на неспокійну сусідку - Польщу з великою зацікавленістю: всерйоз обговорювалося питання про заняття ним королівського престолу, з одного боку, і існувала реальна загроза нелегкої війни з поляками - з іншого. Вселяли певний страх і запорізькі козаки. Якщо раніше вони лише надійно захищали південні кордони від постійних набігів кочівників, то тепер все більше відкрито зливалися з так званими бунтівниками з простолюддя, сміливо вступали в боротьбу з можновладцями.

Москва уважно придивлялася до становища, що склалося. Як отримати найбільшу вигоду? Можна, прикриваючись укладеним з поляками миром, не помічати прохання Богдана про включення до складу Росії? Небезпечно. Та і шкода втрачати ласий шматок. Адже гетьман недвозначно просив царя: "Нас, слуг своїх, до милості царської своєї величності прийми. Від милості своєї не віддаляй нас, а ми Бога про те благаємо, щоб ваша царська величність, як правдивий православний государ, над нами царем і самодержцем був".

Здавалося б, - куди вже ясніше. Але заслані царем воєводи докладали й інше. Ось, наприклад, слова Богдана: "Йду я війною негайно на Московську державу, я всі міста московські і Москву зламаю: хто на Москві сидить, той від мене на Москві не відсидиться за те, що не допоміг він мені ратними людьми на поляків".

Тим паче, що в Москві знали - він підтримує постійні відносини і з татарами, і з турками, і шведів не цурається. В той же час "Чернь озброюється, захоплюючись свободою від робіт, подачок і бажаючи навіки позбутися панів", - повідомляв з тривогою один з комісарів царю. А подібне не тільки полякам, але і Московії зовсім не подобалося. Загалом, "молодших братів" якраз було не рятувати, а підкорювати. Ця причина виявилася однією з найголовніших для собору, на якому вирішувалася доля прохачів.

Правда, коли посланці Москви підібрали для будівництва фортеці від поляків і литовців місце на горі поблизу Софійського монастиря, але натрапили на тверду відсіч митрополита. А тим, хто наполягав, він недвозначно сказав: "Не чекайте початку, чекайте кінця: побачите самі, що над вами незабаром кінець буде". Для мирного вирішення питання було потрібно втручання Хмельницького.

До речі, в 1657 році, коли Богдана Хмельницького в лютому місяці 1657 року повідомили про те, що українських депутатів не допустили на переговори між Речою Посполитою і Московською державою, він сказав, що тепер треба йти під руку або короля шведського, або під скіпетр султана турецького, тобто фактично він збирався розірвати цю угоду.

Православні: Юхим, Костянтин, Наталія, Уліта.

Католицькі: Мечислав, Северин.

Цього дня:

1342 Помер Мазко Поло (Polo)(народ. 1254), венеціанський купець, мандрівник і письменник.

1450 Засновано університет у шотландському Глазго.

1642 Помер Галілео Галілей (народ. 15.02.1564), італійський фізик, механік і астроном, один з основоположників природознавства; поет, філолог, критик.

1863 Аврам Лінкольн написав відкритий лист на захист відміни рабства, є нині найдорожчим листом у світі (748 тис. доларів).

1878 Помер Микола Олексійович Некрасов (народ. 10.12.1821, Немирів Подільської губернії), поет.

1914 Актриса Сара Бернар нагороджена орденом Почесного Легіону.

1916 Помер Лев Сергійович Голіцин (народ. 24.08.1845), князь, вчений, винар.

1918 Послання президента США Вільсона конгресу Сполучених Штатів, що містить "14 пунктів" про умову миру (включаючи принципи національного самовизначення, вільної торгівлі, відкритої дипломатії і створення Ліги Націй).

1958 Бобі Фішер у віці 14 років став чемпіоном США з шахів.

1995 В Москві почалося відновлення храму Христа Спасителя.

8 січня народилися:

1817 Петро Долгоруков (1817 (27.12.1816) - 1868), Князь. Історик і публіцист. Видав памфлет "Правда про Росію", за що був позбавлений князівського титулу, всіх прав достатку і оголошений вічним вигнанцем. Помер у Швейцарії.

1879 Степан Васильченко (1879-1932),український письменник.

1886 Степан Шкурат, український актор. Фільм "Земля", що вийшов у 1930, став частиною історії світового кінематографа, і Опанас у виконанні Степана Йосиповича - разом з ним. У Довженка Шкурат зіграє в "Щорсі", "Івані", "Аерограді", у братів Васильєвих зніметься в "Чапаєві" - в ролі денщика Потапова. Яскраві ролі прийшли до актора в уже немолодому віці. Але, звичайно, мало кому краще за народного артиста республіки вдалися б національні українські характери в "Наталці-Полтавці", "Травневій ночі", і також гоголівському "Вії".

1888 Гнат Юра, український актор.

1935 Василь Симоненко, український поет.

1935 Елвіс (Арон) Преслі (1935-6.8.1977), співак. Народився разом з мертвонародженим братом-близнюком. Пізніше Елвіс змінив своє середнє ім'я на Аарон. За 23 роки його артистичної кар'єри було продано 500 мільйонів його дисків; він зіграв головні ролі в 33 кінофільмах.

1937 Василь Стус, український поет, дисидент, жертва політичних репресій.

1947 Девід Боуї, англійська рок-співак, кіноактор ("Остання спокуса Христа", "Твін Пікс").

1947 Марина Мстиславівна Нєйолова, актриса ("Вічно живі"), Люба ("Фантазії Фарятьєва"), Оля ("Поспішайте робити добро"), Євгенія Семенова ("Крутий маршрут"), Анфіса ("Анфіса"). Знімалася у фільмах: "Монолог" (1972), "Слово для захисту" (1976), "Осінній марафон" (1979), "Тюремний роман", "Ти в мене одна" (обидва — 1993, премія "Ніка-93") і ін. Державна премія СРСР (1990).

1963 Леонід Федоров, музикант, засновник групи "Аукціон", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі