друкувати


Початок заселення трипільцями Прикарпаття пересунено ще на 500 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-04 10:09:37
Відомий археолог і науковий співробітник Національного заповідника "Давній Галич" Тарас Ткачук цього року зробив відкриття, яке не так вже й часто трапляється в археології. Завдяки йому на часовій шкалі праісторії нашого краю помітку початку заселення трипільцями пересунено на 500 років углиб віків... А ще виявилося, що наші пращури вісім тис. років тому краще дбали про екологію, ніж ми сьогодні.

— Цьогорічна експедиція в с.Козині Тисменицького району принесла більш ніж очікувані результати, — каже археолог Т.Ткачук. — Торішній шурф подарував нам матеріали раннього Трипілля, що само по собі було вже дуже цікаво, бо до цього часу вважалося, що на Прикарпаття трипільці прийшли десь близько 4300 років до н.е. А цього року розширення цього шурфу, яке зробила експедиція Національного заповідника "Давній Галич", відкрило дві ями, з’єднані перемичкою. Очевидно, ця вісімкоподібна напівземлянка довжиною шість з половиною метрів і шириною три метри слугувала житлом, свідченням чого є залишки глиняних печей у кожній з двох частин. Дах цієї землянки підтримував дерев’яний стовп. Це житло згоріло, бо археологи знайшли по всій площі шар вугілля майже сантиметрової товщини. І був ще один цікавий момент. Після того, як житло згоріло, трипільці все сміття, яке лежало довкола, згорнули в яму, що утворилася після пожежі. І тут нам усміхнулася доля, бо кожний археолог мріє зустріти такий смітник. В цій сміттєвій ямі лежали три жіночі глиняні фігурки, знайдено також велику кількість фрагментів посуду, орнаментованого заглибленими лініями і крапками. Деякий посуд містить на собі залишки червоної фарби. Окрім того, на посуді простежується вплив закарпатських культур того часу. Знайдено також великі фрагменти ваз на порожніх циліндричних ніжках-підставках, велику кількість кременю, якою представлено повний технологічний цикл виготовлення знарядь праці. Окрім цього багатства, знайдено ще й вісім сокир із м’якого каменю — опоки. Нині ці археологічні знахідки в процесі опрацювання.

Але вже сьогодні з упевненістю можемо відсунути початок заселення трипільцями Прикарпаття вглиб на 500 років, тобто орієнтовно до 4800 року до н.е. Точну дату зможе показати нам тільки карбонний аналіз.

А на завершення хочу висловити особисту подяку патріотичній родині Василя та Марії Цимбалістих, які дозволили провести археологічні роботи на власному городі, завдяки чому й сталося це визначне відкриття.

Автор: Роман ІВАСІВ, "Галичина"
Обговорити на форумі