друкувати


Дем’янюк-2: Сліди нацистських злочинів у Львові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-30 03:48:49
Поки в Мюнхені триває процес над Іваном Дем’янюком, якого підозрюють у нацистських злочинах, німецькі слідчі зацікавилися ще одним вихідцем з України. Ідеться про Івана (Джона) Калимона, який мешкає в США.

"Доказова база" у новій справі "ще краща", ніж у Дем’янюка, заявив у інтерв’ю інформагентству dpa голова Центральної установи з розслідування нацистських злочинів Курт Шрімм. Народжений 1921 року на території сучасної України Іван Калимон мешкає в американському штаті Мічиган. Як і Дем’янюка, його було позбавлено американського громадянства за те, що він приховав своє нацистське минуле.

Під час німецької окупації в роки війни Калимон співпрацював з нацистами і був одним із так званих "поліцаїв". За словами Шрімма, документи свідчать про те, що Калимон письмово просив нові набої для рушниці, бо він у Львові вбив одного і тяжко поранив іншого єврея. "Калимон стверджує, що особа, про яку ідеться в документах, - це інша людина з таким же прізвищем. Тепер нам треба порівняти його підпис у документах, які зберігаються у львівському архіві", - сказав Шрімм dpa. За його словами, це планується зробити вже в січні 2010 року.

Влітку цього року Польща звернулася до США з проханням про допомогу в розслідуванні дій Івана Калимона. Як писала газета Rzeczpospolita, польський Інститут національної пам’яті просив американські органи допитати Калимона. Його підозрюють у масових арештах євреїв на Львівщині. За даними польських слідчих, Калимон може бути відповідальний за 39 убивств і 17 спроб убивства. Повідомляється, що до еміграції в США в Калимона було польське громадянство.

Тим часом голова Центральної установи з розслідування нацистських злочинів Курт Шрімм визнав, що Німеччина запізно почала пошук підозрюваних у нацистських злочинах після Другої світової війни. Останнім часом його відомство стало об’єктом критики у зв’язку з процесом у Мюнхені над Іваном Дем’янюком, якого судять за підозрою в причетності до вбивства тисяч євреїв у концтаборі "Собібор". Дем’янюк нібито був там охоронцем.

Нідерландський дослідник нацизму Крістіан Ф. Рютер звинуватив німецьку установу, що вона взялася за справу Дем’янюка лише для того, аби краще відсвяткувати свій 50-річний ювілей 2008 року. Крім того, Рютер назвав Дем’янюка "дрібною рибою" серед нацистських злочинців.

В інтерв’ю dpa Шрімм відкинув ці звинувачення, але визнав, що упродовж десятиліть чимало високопосадових нацистських злочинців були виправдані. За його словами, особливо в перші роки були "помилки". Тоді, каже Шрімм, процесами у ФРН проти підозрюваних у нацистських злочинах керували американці та британці. Вони хоч і засудили багатьох провідних нацистів, але звільнили їх пізніше, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі