друкувати


Криза згуртувала: Прикарпатські банкіри об'єдналися в Асоціацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-29 03:47:51
Прикарпатські банкіри об'єдналися в Асоціацію, щоб спільно долати недовіру населення до банківської системи.

Минулого четверга, 17 грудня, в Івано-Франківську відбулося перше зібрання членів новоствореної громадської організації "Асоціація банківського бізнесу". В заході взяли участь три десятки керівників фінустанов міста й області, представники обласної, міської влади й обласного управління НБУ.

Про мету створення Асоціації запрошеним на захід керівникам фінустанов міста й області розповів голова Андрій Рязанцев (на фото) — голова Асоціаціїа правління ВАТ "ПлюсБанк" Андрій Рязанцев. "Банківська система переживає непрості часи - проблеми з ліквідністю, недовіра населення до банків, недостатність ресурсів, неповернення кредитів... А звідси - недостатність капіталу і відсутність кредитування реального сектора економіки, - зазначив банкір. Отже, головні завдання Асоціації, за словами Андрія Рязанчцева, - відновлення довіри населення до банків і робота над поверненням проблемних кредитів, яка не може бути спішною без підтримки НБУ, влади, судів і Державної виконавчої служби.

Один із засновників, заступник голови Асоціації Юрій Друк, який очолює Івано-Франківську обласну філію "УкрЕксімбанку", зауважив, що банкіри - чи не останні, хто створив галузеве громадське об'днання. Причина такого спізнення - вкрай жорстка конкуренція на ринку фінпсолуг, яка панувала на ньому до фінансової кризи. "Часто в результаті такої конкуренції не вигравали всі, а програвали всі - і банки, і клієнти", - зазначив Юрій Друк. Сьогодні, за його словами, час об'єднатися й виробити такі механізми діяльності банків, моделі стосунків із клієнтами, які будуть вигідні і самим банкам, і суспільству.

Секретар Асоціації, керуючий Івано-Франківським регіональним відділенням OTP Bank Олег Наворенський привідкрив історію самої ідеї об'єднання. За його словами, перших засновників було семеро - керівники ПриватБанку, "Укрексімбанку", OTP Bank, ПУМБу, Укрсоцбанку, ПлюсБанку і банку "Фінанси і кредит", і передбачала майже клубний формат. Але засновники радо запрошують усіх керівних працівників банківського сектора Прикарпаття вступати до Асоціації. До речі, перше ж засідання виявилося дуже результативним - заяви про вступ подали 21 керівник місцевих фінустанов. "Гуртом легше й батька бити", - благословив починання голова спостережної ради ВАТ "ПлюсБанк" Богдан Заріцький.

Асоціація не передбачає членства юридичних осіб, її учасниками можуть бути тільки фізособи. Найвищим керівним органом Асоціації є загальні збори її членів, що збираються не рідше одного разу на місяць. Розмір членських внесків - 200 грн. на місяць.

Довідка: Станом на 1 грудня 2009 року в Івано-Франківській області представллені відокремленими структурними підрозділами 63 банківські установи, діє 507 відділень, в яких працює 4,5 тис. осіб.

Депозитний портфель всіх банків Прикарпаття сягає майже 4 млрд. грн, кредитний - майже 10 млрд. грн.

За 11 місяців 2009 року банківськими установами Франківщини сплачено 34,74 млн. грн. податків до бюджетів різних рівнів.


Джерело: Галицький Кореспондент
Обговорити на форумі