друкувати


Вибори-2010: Заперечення аналогій? Підтвердження аналогій!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-29 12:40:06
Зараз штаби позаклеюють соціологам писки, і кротяче просування виборця у соціологічній пітьмі може піднести чималу кількість сюрпризів. Принаймні, стало вже остаточно відоме коло акціонерів другого туру. Акціонерів як бренду "Тимошенко",так і бренду "Янукович". І бренду, і тренду також! Щось приблизно між національним і євроінтегративним з боку Тимошенко, і космополітичним і совковоінтегративним з боку Януковича. Це поверхово, звичайно. Але поверховість дуже часто в політиці і залишається остаточним діагнозом. Принаймні, в українській політиці!

Точно відомо, що в колі акціонерів бренду Тимошенко, не фінансових звісно ж,а політичних, не спостерігатиметься Віктора Ющенка. А в колі акціонерів Януковича наприклад має спостерігатися Василь Противсіх, від імені якого, на сході України, майже тотально делеговано якраз по два, обумовлених законодавством, члени виборчих комісій.

Отак собі живе чоловік, торгово-промислує собі, не в палатці, тобто би не в наметі, а в палаті, і не в медичній. В політиці особливо не тужиться. Але раптом йому було видіння. "Встань і іди, Василю! Відхрестися від батька і матері, Василю, і від усенького чесного імені власного роду. Стань, Василю – Противсіхом! І буде тобі п`ять тисяч членів виборчих комісій!" І за першим свистком – стало п`ять тисяч членів комісій! І до ворожки не ходи!

Але – жарти жартами, я про інші аналогії. Досі, принаймні, дві останніх парламентських кампанії вирізнялися так званим "феноменом Тимошенко". Пригадуєте – це коли основні соціологічні служби в оцінці потенціалу Тимошенко помилялися в межах 5-7%, і потім у виправдання пояснювали це великою кількістю аргументів і тих самих аналогій. Очевидно, що соціологи насправді не помилялися в тенденції, а розходження в цифрах, це все ж не технологічна помилка, а феномен української виборчої емоційності. Тож, чи є передумови для нового фінішного спурту у пані Тимошенко? Є, і навіть дещо вищі, ніж у попередніх кампаніях. Не скажу,що і результат буде прямо пропорційним до цих зрослих можливостей, але нагадаю деякі підстави зважати на очікування фінішного спурту від Тимошенко зразка 2010-го. Хоч проти неї і працює, досить нібито незручна, посада прем`єр-міністра, але зважмо на інше. Структура виборців, а жінок у нас 55%,і їх дисциплінованість на виборах дещо вища від чоловіків. Далі – вміння розпорядитися помилками опонентів, а Тимошенко реально вдалося дещо заспокоїти своїх головних супротивників – і на її заключні кроки перед першим туром – відповісти опонентам буде важкувато. А найголовніше, що для Тимошенко завершення першого туру, це лише розгін на тур другий, в той час як для опонентів Тимошенко це має бути лише початок витворення нової антиТимошенківської конфігурації.

А тепер про аналогії подальші. Власне так виглядає, що це буде перша виборча кампанія в Україні, коли чинний Президент не потрапляє в другий тур. Принаймні донинішня розслабленість і отримання задоволення від відсутності позитивних результатів у Віктора Ющенка, не надто переконують у його прориві у другий тур. Хоча, як говорив один кіногерой: – Я ще не викурив свою останню сигарету! Тому поговорімо не про гіпотетичну ситуацію неучасті Президента у другому турі, а про іншу аналогію – відставання Леоніда Кучми за результатами першого туру на виборах 1994-го року складало 7% голосів, (38,36% на 31,7%), але як відомо за результатами другого туру переміг все ж Леонід Данилович. Тож навіть нинішнє розкидання голосів між усіма проти, анти-, за-, ну словом, між всіхами всіх всіхів, в межах 7% різниці, так само наштовхує на аналіз резервів кожного із фіналістів. Тут вже окрім конфігурації союзників та супутників, запрацює і фактор регіональних еліт, і фактор зовнішньополітичний. Може ще хтось і вентилем газовим замахнеться! Тому – гайда ревізувати резерви потенційних фіналістів! І не забуваймо хто-кому за всіх обставин набрид гірше гіркої редьки! Адже ще недавно – 2004 року багато з нас голосувало не стільки "за" того чи іншого політика,скільки проти конкретного, саме того, з яким асоціювалося що завгодно, але не цивілізаційна перспектива як для держави вцілому, так і персонально для кожного.

Автор: Володимир Цибулько
Обговорити на форумі