друкувати


Звернення Голови Івано-Франківської ОО Народної Партії до ОО "Єдиний центр"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-24 03:22:31
Звернення Голови Івано-Франківської обласної організації Народної Партії до обласної організації "Єдиний центр".

З приводу пропонованого Вами для підписання звернення до кандидатів на пост Президента України щодо необхідності внесення змін до виборчого законодавства з метою запровадження "відкритих списків" на виборах до місцевих рад 30 травня 2010 року, вважаємо необхідним заявити наступне.

Ідея реформування виборчого законодавства послідовно ініціюється з часу утворення фракцією "Блок Литвина" у Верховній Раді Україні VI скликання, знайшла відображення у програмних документах Народної Партії, рішеннях її керівних органів.

Ще задовго до початку виборчої кампанії голова Народної Партії В.М. Литвин звертався до лідерів усіх парламентських фракцій, до Президента України і Прем’єр-міністра України з пропозицією "провести спільний круглий стіл і чітко визначитися - з чим ми йдемо на вибори, які нам треба прийняти рішення для того, щоб після виборів ми мали прогнозований розвиток процесів в країні. Крім того, пропонувалося прийняти рішення про відміну виборів за партійними списками і прийняти рішення про чітку прозору виборчу систему, за якою б люди в округах, в першу чергу, обирали людину, а вже потім, якщо це їм цікаво, дивилися б її партійну приналежність".

Фракцією "Блок Литвина" у Верховній Раді України VI скликання ще 14 квітня 2009 року зареєстровано проект Виборчого кодексу України (реєстраційний номер 4234-1), яким, зокрема, пропонується систематизувати та уніфікувати норми всіх законів про вибори для унеможливлення подвійного трактування тих чи інших випадків під час передвиборчих кампаній. Крім того, передбачається запровадити так звані "відкриті списки" під час виборів до парламенту. Вибори до місцевих органів влади, на думку авторів законопроекту мають здійснюватись за мажоритарною системою. Відновлюється система абсолютної більшості на виборах голів міст та сіл, що унеможливить випадки, коли територіальну громаду представляють особи, яких підтримали лише 15-20% виборців.

3 листопада 2009 року Верховна Рада України розглядала "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та міських голів (щодо особливостей формування територіальних виборчих комісій, упровадження відкритих списків кандидатів у депутати Верховної Ради АРК та місцевих рад)", внесений народним депутатом України С.П. Підгорним (реєстраційний номер 1458). Лише одна фракція – "Блок Литвина" практично в повному складі проголосувала за прийняття цього законопроекту за основу. Ідею відкритих списків тоді підтримали також фракція БЮТ та "Народна Самооборона". Натомість Партія регіонів, Комуністична партія та пропрезидентська частина "Нашої України" виступили – категорично проти. Зокрема, народні депутати Фракції Блоку "Наша Україна – Народна Самооборона" голосували так: "за" – 12, "проти" - 2, "утрималися" – 0, "не голосували" – 49, "відсутні" – 9.

Тому, розглядаючи Ваші прагнення, як передвиборчий хід, намагання сподобатися людям перед виборами, пропонуємо Вам звернутись до народних депутатів, які є Вашими представниками в парламенті, з проханням - підтримати послідовні зусилля фракції "Блоку Литвина" щодо запровадження системи "відкритих списків" на місцевих і парламентських виборах.

З повагою,

М.М. Негрич, Голова Івано-Франківської обласної організації Народної Партії