друкувати


Пішки з Верховинщини... в Румунію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-24 03:14:25
Впродовж двох днів у Яремчі на базі відпочинку "Карпати" проходив Карпатський міжнародний екотуристичний форум. Він увінчав завершення реалізації проекту "Створення транскордонної мережі розвитку та просування туризму між Івано-Франківською областю України та повітом Марамуреш Румунії", який два з половиною роки здійснювала Туристична асоціація івано-Франківщини, а фінансувало Європейське співтовариство в рамках Програми сусідства "Румунія—Україна". З української сторони основними партнерами проекту були Івано-Франківська облдержадміністрація та Карпатський національний природний парк (КНПП), з румунської — Асоціація "ЕкоЛоджік".

Господарі запросили на форум гостей з Києва, Одеси, Луганська, Криму й інших українських регіонів і, звичайно ж, із сусіднього з Івано-Франківщиною Марамурешу.

Його учасників привітали, підбили підсумки реалізації проекту, окреслили шляхи подальшого розвитку транскордонного туризму між двома країнами заступник міністра культури і туризму України Микола Яковина, начальник державної служби заповідної справи Міністерства охорони навколишнього природного середовища Петро Гриник, голова Туристичної асоціації Івано-Франківщини Оксана Федорович, начальник державної екологічної інспекції в області депутат обласної ради ігор Яківчук, перший заступник начальника головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій ОДА Віра Квочак.

Програма форуму була обширною. Загалом можна сказати, що він започаткував нову для прикарпатських подвижників екотуризму традицію обміну ідеями та пропозиціями між організаціями й фахівцями на всеукраїнському та міжнародному рівнях і послужить розвиткові міжрегіонального партнерства у цій сфері. Зокрема, в рамках проекту експерти вивчали можливість і звернулися до органів влади двох країн та міжнародних організацій з попереднім техніко-економічним обррунтуванням відкриття переходу на ділянці українсько-румунського кордону між Івано-Франківською областю і повітом Марамуреш: спершу пішого, а в перспективі — і автотранспортного, що, звичайно, вимагатиме великих затрат коштів. На пленарних засіданнях форуму презентовано здійснювані в Україні та країнах Європейського союзу проекти щодо збереження природоохоронних і культурних цінностей, народних традицій, впровадження стандартів обслуговування клієнтів, екологічної сертифікації, створення та просування екотуристичних продуктів тощо. Та надамо слово самим учасникам форуму.

Леся ГАЙДУК, начальник відділу з еколого-освітньої роботи КНПП:
— Ми презентували в рамках форуму наразі єдиний в Україні і вже цим унікальний екотуристичний візит-центр. Він покликаний формувати привабливий еколого-туристичний імідж території нашого Карпатського національного природного парку. Саме на кошти проекту реконструйовано під візит-центр старий, зведений ще 1886 року, будинок, де в останні десятиліття розміщалися Яремчанське лісництво, а потім адміністративна будівля КНПП. Тут створено постійно чинну експозицію природи, історії та етнографії Гуцульщини (зокрема, відтворено інтер’єр гуцульської хати — виставлено для огляду старовинні побутові речі), мультимедійну конференц-залу для демонстрації відео- та кінофільмів, інформаційно-туристський центр. У самому візит-центрі охочі вирушити в похід Карпатами можуть обрати собі вподобаний маршрут. Допоможе їм у цьому великий макет Чорногірського хребта з усіма його шістьма вершинами понад дві тисячі метрів, у тому числі горою Говерлою. Візит-центр репрезентує не лише місцевість, а й сучасні концепції охорони довкілля у привабливому й цікавому для відвідувачів форматі. Ми використовуємо інтерактивні методи екологічного виховання туристів, зокрема дітей і підлітків, які приїздять до нас із різних куточків України.

Богдан ПАРКУЛАБ, голова Івано-Франківської асоціації розвитку бджільництва "Галичина":
— Для нас форум — чудова нагода показати наші можливості щодо виробництва органічної продукції бджільництва, за якою майбутнє. Зацікавив багатьох фотостенд "Заповідний край карпатської бджоли". Йдеться про ареал чистопородної карпатської бджоли на території КНПП, у Верховинському районі. Наша асоціація і парк роблять усе для того, щоби зберегти цей ареал саме в такому чистому вигляді. Ми виграли тендер Мінохорони природи і створюємо в селі Микуличині Яремчанської міськради пасіку європейського типу, котра відповідатиме всім екологічним вимогам. А знання про ці вимоги й стандарти, що регламентують виробництво натурального гірського меду, ми почерпнули, зав’язавши співпрацю зі швейцарською фірмою. Звичайно, справжній карпатський мед буде в кілька разів дорожчим від того, який нині місцеві жителі пропонують туристам. Але це буде мед справді з цілющими властивостями. Біля європасіки на кошти того ж міністерства вже зводять будинок для бджолярів. Гадаю, з часом такі пасіки матимуть в усіх карпатських лісництвах.

Васіле ПОП, представник Асоціації "ЕкоЛоджік" (повіт Марамуреш, Румунія):
— Наша співпраця з українськими партнерами в реалізації проекту була дуже цікавою, діловою і взаємокорисною. Зокрема, у нашому повіті за цей час з’явилося багато інформаційних центрів, де всі охочі можуть довідатися про туристичні принади Марамурешу. Перший проект створення транскордонної мережі розвитку та просування туризму між вашою областю і нашим повітом успішно завершено — це, вважаю, має стати обнадійливим початком нового проекту. Принаймні я хотів би в це вірити. Екотуризм як явище вміщує в себе не лише природу, а й етнографію, фольклор, звичаї населення, що живе по обидва боки кордону. Правда, є ще певні труднощі з його перетином, особливо з оформленням віз для вас, українців, котрі їдуть в Румунію, що вже стала членом ЄС. Сподіваюся, ці труднощі вже в недалекій перспективі буде подолано і транскордонний туризм між нашими двома країнами стане барометром добрих і плідних румунсько-українських відносин.

Джерело: Газета "Галичина"
Обговорити на форумі