друкувати


"Дерев’яні церкви українських і польських Карпат"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-24 02:31:01
23 грудня у м.Львові в палаці Потоцьких відбулася робоча нарада з питань підготовки спільної транскордонної номінації "Дерев’яні церкви українських і польських Карпат" до внесення в список Світової культурної спадщини Юнеско. Нарада проходила під головуванням заступника міністра культури і туризму України М.Яковини. У її роботі прийняли участь начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи облдержадміністрації А.Давидюк, заступник начальника управління архітектури та містобудування облдержадміністрації М.Капак.

Учасники наради заслухали доповіді "Про розширення списку об’єктів від України у Списку світової культурної спадщини Юнеско" (М.Яковина), "Попередня робота, проведена ініціативною групою спеціалістів з України та Польщі з підготовки спільного українсько-польського подання групи дерев’яних церков у Список світової культурної спадщини ЮНЕСКО" (М.Бевз), "Основні технічні та фінансові вимоги, завдання та терміни процесу підготовки об’єктів для внесення у Список світової спадщини ЮНЕСКО" (В.Герич, М.Гайда). Презентовано спільний транскордонний проект номінації у Список світової спадщини ЮНЕСКО "Дерев’яні церкви українських і польських Карпат" (В.Слободян, М.Бевз).

Науковці обговорили проблемні питання, затвердили ухвальні документи. Результатом роботи наради стало затвердження переліку 8 об’єктів від України до Списку ЮНЕСКО, з яких 2 об’єкти знаходяться на території нашої області – церква Святого Духа у Рогатині та церква у Нижньому Вербіжі. Визначено графік першочергових робіт, які необхідно здійснити.

Для довідки. Церква Святого Духа, 1598 р., м.Рогатин. Час будівлі датується по напису в інтер'єрі на північній стіні центрального зрубу. Деякі дослідники датують пам'ятку 1562 і 1648 рр. У XVІІІ до. церкви була прибудована дзвіниця. У 1895 р. проведена реставрація пам'ятки. Церква дерев'яна, тризрубна, з квадратним центральним зрубом, гранованим п’ятистінним східним об’ємом і витягнутим гранованим бабинцем, одноверха. З заходу до бабинця примикає квадратна в плані з триярусним, завершеним наметом дзвіниця каркасної конструкції. Центральний зруб значно піднімається над бічними, перекритий квадратним в основі верхом з двома заломами, що завершується арковою сигнатурою на восьмерику. Над сигнатурою піднімається високе шатро. Бічні зруби накриті скатною покрівлею, широкий звис якої - піддашшя лежить на випускних фігурних кронштейнах. Спочатку дубові зруби споруди зовні були розписані (збереглися фрагменти настінного живопису). В інтер'єрі розкритий висотний простір верха. Пам'ятка відноситься до найдосконаліших витворів Галицької школи народної архітектури.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці, 1756-1808 рр. в с.Нижній Вербіж Коломийського району. Гуцульський п'ятибанний храм з маковицями, його збудував за опришківські кошти Григір Семенюк - Мельник, який прожив 114 р. Він також дав гроші на дзвін, який і досі в селі звуть Довбушевим. Майстер, який збудував храм, у 1810 році отримав від австрійського цісаря медаль. Церква чітко відповідає канонам гуцульської церкви. В 1956 р. силами громади проведено загальний ремонт церкви, в 1990 р. проведено частковий ремонт даху. Вищезазначена церква включена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за №825. Для того, щоб храм потрапив у список Світової культурної спадщини, необхідно зняти бляху (замінити на гонту), обгородити церкву, реставрувати інтер'єр.


Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі