друкувати


На прицілі — корупція

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-23 05:34:40
Слово "корупція" походить від латинського кореня "corruptio", що перекладається як підкуп. Це поняття посіло чільне місце в телепередачах, на шпальтах періодичних видань і, як наслідок, привертає все більше уваги суспільства.

Корупція — негативне суспільне явище, а також один з основних факторів, які створюють реальну загрозу національній безпеці, конституційного ладу та подальшому демократичному розвитку нашої держави. В умовах відсутності протидії вона швидко охоплює органи державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронні органи і негативно впливає на всі сторони суспільних відносин. Дієве застосування правоохоронними органами, органами державної влади всіх рівнів вимог чинного законодавства України про боротьбу з корупцією є необхідною передумовою її запобігання, виявлення та подолання соціальних передумов і наслідків, притягнення до відповідальності винних у вчиненні корупційних дій.

Протягом січня—грудня цього року прокуратурою району порушено дві кримінальні справи з ознаками корупції, складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене Законом України "Про боротьбу з корупцією", внесено одне подання і чотири протести, заявлено три позови про стягнення шкоди, завданої внаслідок вчинення корупційних діянь на загальну суму 3428 гривні, взято участь у розгляді судом трьох протоколів про адміністративне правопорушення, підтримано державне обвинувачення по трьох кримінальних справах з ознаками корупції, де судом постановлено обвинувальні вироки.

Необхідно зазначити, що 11 червня 2009 року Верховна Рада прийняла пакет законів, направлених на боротьбу з корупцією, якими передбачено ряд суттєвих змін до чинного законодавства у цій сфері. Серед основних нововведень слід відмітити: розширення кола суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення, введення антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів, більш чітке врегулювання особливостей звільнення з роботи осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Значно розширено перелік корупційних діянь, за які наступатиме адміністративна і кримінальна відповідальність. Так, Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено главою 15-Б "Корупційні адміністративні правопорушення". Передбачено введення нових статей у Кримінальний кодекс України, зокрема: ст. 235(1) — "Зловживання повноваженнями", ст. 235(2) — "Перевищення повноважень", ст. 235(3) — "Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги" та ін. Посилено відповідальність за хабарництво.

Своєчасність введення в дію нормативно-правових змін та їх подальшу ефективність покаже час і практика.

Автор: Ірина ВАСИЛЕЦЬКА, старший помічник прокурора району, юрист 2 класу
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі