друкувати


Святковий час і стрес

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-23 04:55:47
Свята, особливо Різдвяні – це час якого ми дуже чекаємо. Вони викликають багато позитивних почуттів. Але, це також період особливого стресу. І сьогодні, саме про святковий стрес будемо говорити – гостем нашої передачі є психолог Павел Бжезінський.

Свого часу Осередок досліджень громадської думки провів опитування, яке підтверджує, що найбільшу радість у рідзвяний час дає нам перебування з родиною і подарунки, але водночас ці дві справи стають джерелом найбільшого стресу. Чому так відбувається?
Павел Бжезінський:
Причин багато, на них складається кільканадцять різних елементів. Перший такий, що назагал усе залишаємо на останню мить. Теоретично, святковий час починається дуже скоро. У супермаркетах вже в листопаді бачимо святкові прикраси, реклами заохочують нас до святкових покупок. Але природно, тоді ще ніхто не думає про те, що треба купувати подарунки, пошукати ялинку, придбати продукти на святковий стіл. Такий період триває кілька тижнів - і нараз – звучить так званий останній дзвінок. Нараз усі усвідомлюють, що свята ось-ось і все намагаються зробити зразу. Одже – маємо перший момент стресу, який розвивається пропорційно до наших роздумів про те, що кому купити, стільки в нас грошей, як зорганізувати святковий час.

Чому жінки більше ніж чоловіки стресуються святами? Бо ж загально відомо, що поведінка, і очікування стосовно свят у жінок та чоловіків відрізняється?
П.Б.:
Ми живемо в такому суспільстві, де сім’єю радше опікується жінка. Саме тому, всі святкові приготування спадають на її плечі, це жінка має подбати, щоб усе було приготоване, зварене, спечене тощо, а чоловіки мають до цього зовсім інше ставлення. Для них свята – це час коли треба буде дещо гарніше зодягнутися, і когось провідати. Для чоловіків – це не є час особливого стресу. Проте, дедалі частіше ми помічаємо, що чоловіки активніше беруть участь у святкових підготовках, тобто допомагають при покупках, підшуковують подарунки або займаються дітьми.

Тобто, ви помічаєте більшу активність чоловіків в організації свят?
П.Б.:
Чи ця активність у приготуванні свят збільшується – важко однозначно сказати. Треба було б зайти до окремої хати і приглянутися ситуації, чи чоловіки дійсно активно беруть участь, чи це лише так на зовні. Допоможуть при покупках у супермаркеті, і притягнуть ялинку з базару.

Отже, "поїдемо" стереотипом. Жінки хотіли б щоб свята були ідеальними, хата досконало прибрана, діти гарно зодягнені і чемні, а на столі 12 власноручно зроблених страв. Чоловіки хотіли б просто мати святий спокій.
П.Б.:
Так, вони хотіли б собі відпочити, тобто знову стереотипна схема – чоловік приходить утомлений з роботи, сідає в м’яке крісло, бере до рук пульт телевізора і скаче по телеканалах, або читає газету. Це називається відпочинок. І в розумінні чоловічої статі - свята можна було б провести таким самим чином. Тимчасом, якщо ми заглянемо до інтернету чи навіть подивимося телевізор – скрізь бачимо наступ святкових реклам, які дуже сильно діють на підсвідомість. Усюди маємо гарно накритий стіл, велику ялинку, щасливу сім’ю, радісних дітей і закоханих батьків. Природно, коли людина на таке надивиться, сама хотіла б, щоб і в неї таке було. Це чергове джерело стресу і нервір, бо не в кожного в родині ідеально.

Одне з джерел стресу – це зустріч з родиною. З одного боку велика радість, бо всі рідні зустрічаються разом. З іншого боку, не рідко джерело конфліктів, проблем і сварок. Чи це значить, що в нинішній забіганий час ми вже не вміємо бути разом, щось погане з нами відбувається?
П.Б.:
Чи щось поганого відбувається? Просто ми зустрічаємося з людьми, які повинні бути для нас найближчими особами, які повинні розуміти нас і багато дечого про нас знати, тимчасом виявляється, ми зовсім не знаємо, що так насправді думає наша тітка, чого прагне наша мама, що хвилює нашого брата. Дійсно, нащодень кожен живе своїми справами, а тут нараз таке зіткнення: сідаємо разом за стіл, напруга падає, можна схопити подих, але виявляється, що все не так. Хтось не так повівся, хтось не так сів, хтось надто голосно засміявся, поступово наш рівень схвилювання зростає – і конфлікт готовий. Замість приємної святкової атмосфери з колядками маємо гігантську сварку.

Ми назвали причини святкового стресу: - подарунки, різні очікування. видатки, брак часу...
П.Б.:
І тисячі людей у крамницях – це теж не без значення. Нараз, скрізь безліч людей. Ми дуже часто чуємо, що якраз тоді коли я йду за покупками, всі йдуть за покупками. Звернімо увагу, дійсно трапляється так, що більшість людей виходить до супермаркетів у той сам час, тому в нас враження, що ми в юрбі, існує небезпека, що для мене забракне товару.

Є особи, які на час свят виїжджають з Польщі, наприклад до теплих країн. І це не стосується лише молодих неодружених, але й цих з родинами. Це їхній спосіб на стрес. А що що ви можете порадити особам, які з різних причин нікуди не виїдуть. Як - у міру можливого - мінімалізувати святковий стрес.
П.Б.:
У першу чергу не залишати всього на останню мить. Тому, що як правило, більшість людей теж вирішить якраз тоді піти за покупками. Підготуймо собі план. Якщо ми маємо провести свята сімейно, значить підключімо родину до роботи, розділімо обов’язки, тоді матимемо меншу ймовірність, що все впаде на нас. Не робімо всього протягом одного дня. Зорганізуймося так, щоб ці останні, передсвяткові дні ми мали час для себе. Щоб ми мали змогу прийняти ванну, почитати, або подивитися симпатичний фільм. І уникаймо великої кількості кави – це не є добрий спосіб. Кава лише нас надмірно підбадьорить, не конче з користю для нашого здоров’я. Ми мусимо знати, що коли ми перевтомлені швидше піддаємося стресові. Тоді, під час Свят-Вечора, замість радіти з присутності наших близьких - будемо думати лише про те, коли все це закінчиться.

І може просто не слід перейматися занадто. Ялинка не мусить бути до самої стелі, а святкові страви, хоч частково, можемо просто купити?
П.Б.:
Не треба собі ставити надмірно великих очікувань. Не все мусить бути як на рекламній фотографії. Зробімо так, щоб було приємно, але в нашому розумінні. Це наші свята, і ми організуємо їх згідно з нашим бажанням. Подумаймо, що раніше викликало нашу радість коли ми думали про свята. Подумаймо, що так насправді для нас найважливіше.

І в цьому здається й уся суть, подумаймо, що для нас найважливіше і подбаймо про це. Дуже дякую за розмову – гостем нашої передачі був психолог Павел Бжезінський.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі