друкувати


Сучасні будматеріали шкідливі для здоров’я людей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-23 03:26:46
Чимало сучасного гіпсокартону на американському будівельному ринку виробляється у Китаї. Нещодавно науковці комісії з безпеки товарів широкого вжитку виявили зв’язок між гіпсокартоном, виробленим у Китаї, та корозією труб і електропроводки. Чимало власників житла, побудованого з використанням китайського гіпсокартону, скаржаться на погіршення самопочуття.

Мері Фланніґан постійно хворіє у власному будинку. Вона каже: "Головні болі, алергія, астма. У мене вже кілька разів була пневмонія з часу, коли ми тут поселились".

Чимало речей у її новому домі також покрилися сажею: "Прикраси, дверні стопори, труби під умивальником, гітарні струни. Все металеве".

Мері Фланніґан – одна з двох тисяч домовласників у США, які скаржаться на подібні проблеми.

Причина, як виглядає, криється у стінах їх будинків, які зроблені з гіпсокартону, виробленого в Китаї.

Комісія з безпеки товарів широкого вжитку США, куди надійшли скарги споживачів, перевірила 41 будинок, в якому були проблеми, і порівняла результати з житлом, спорудженим у той же час, але де цих проблем не виникало.

Говорить представник комісії з безпеки товарів широкого вжитку Алекс Філіп: "Ми встановили зв’язок між стінами з гіпсокартону, що мають високий вміст сірки, корозією і медичними проблемами, на які скаржаться люди".

Найбільше скарг надійшло від домовласників, чиє житло було збудоване за останні чотири роки, переважно в районах з високою вологістю. Нові будинки у США мають кращу ізоляцію і пропускають менше повітря у порівнянні зі старими. Алекс Філіп додає: "Поєднання накопиченого сірчаного газу у цих будинках з обмеженою циркуляцією і не проходженням повітря вплинуло на металеві речі у цих будинках".

У результаті – зруйновані електропроводка, каналізаційні компоненти і все інше, що має вміст металу.

Найбільше скарг надійшло від мешканців штатів Флорида та Луїзіана.

Після ураганів 2005 і 2006 років, які завдали значних збитків у цих штатах, людям необхідно було відбудовувати хати. Зріст попиту на будівельні матеріали призвів до того, що будівельні компанії стали імпортувати гіпсокартонові стіни з Китаю.

Китайський уряд не протестував, коли американці заявили про намір провести розслідування. Алекс Філіп каже: "Вони відкрили нам доступ до шахт, звідки надійшли матеріали до гіпсокартону, і до заводів, де їх виробляють. Так що ми змогли взяти частинки для перевірки…"

Наразі комісія вивчає можливі негативні наслідки випарів гіпсокартонових стін з високим вмістом сірки на здоров’я людей і перевіряє безпеку електричних компонентів. Алекс Філіп: "Чи детектор диму був ушкоджений, чи газові труби, мідяні труби знадвору також були знищені?"

Відповіді на ці та інші запитання комісія планує опублікувати в середині 2010 року, повідомляє VOA News.



Обговорити на форумі