друкувати


Життя фронтового хірурга: Полковник медичної служби Давид Шерман

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-23 11:47:49
Зараз вчений із світовим іменем полковник медичної служби Давид Миронович Шерман живе один у своїй квартирі. Вчора йому виповнилось не мало не багато 90 років. Та, не зважаючи на солідний вік, він такий же оптиміст та живий духом, як тоді, коли у далекому 1941 році, кинувши на 4 курсі медичний інститут, добровільно пішов на фронт.

Фронтовий хірург. Здається, лише одним цим словосполученням вже сказано багато. Саме йому, хлопчині, доводилось шити, різати, латати людей, яких приносили йому на ношах з передової. Вони дивились на нього з останньою надією, з проханням зробити так, щоб їхнє, нехай і скалічене, життя не обірвалось тут, у медичному наметі.

- Зараз війна – це для мене дуже сумний спогад… дуже сумний, - розповідає Давид Миронович. – Та вона сниться мені чи не щоночі. І я прокидаюсь від того, що в грудях шалено калатає серце. Саме тоді, коли на руках молодого хірурга вмирали солдати, які з отриманими пораненнями могли ще жити, він почав вивчати шоковий стан пораненого з медичної точки зору.

- Ви розумієте, важко, коли бачиш, як вмирає молода людина, у якої протипіхотною міною відірвано всього пів стопи, - з сумом в очах згадує лікар. – І ніхто тоді не розумів, чому це відбувається. Ми ніби все робили правильно, та люди все ж вмирали. Тоді я і почав досліджувати наслідки та засоби боротьби з шоковим станом.

За більш ніж 46 років, які Давид Миронович пропрацював у військовому госпіталі, йому вдалось створити і тривалий час очолювати експериментальну лабораторію, де досліджувалися проблеми шоку з точки зору військової польової хірургії. Завдяки роботі полковника медичної служби Давида Мироновича Шермана, було написано 28 кандидатських дисертацій (5 з яких потім стали докторськими), а сам Давид Миронович опублікував 255 наукових робіт та три монографії. Його статті неодноразово публікувались у закордонних медичних журналах. З 1972 року ім’я військового хірурга Давида Мироновича Шермана було внесено до Великої медичної енциклопедії. Завдяки дослідженням цього лікаря було врятовано життя тисяч людей, які в мирний час потрапляли в кризові ситуації, аварії та катастрофи. Саме порятунок людського життя став сенсом життя лікаря Шермана.

Автор: Тарас ГРЕНЬ, підполковник
Фото: ifPortal.net
Обговорити на форумі