друкувати


Передноворічне: Ліси просять захисту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-22 03:07:51
Наближається Новий рік. Кожен господар мріє поставити у своїй господі й одягнути у новорічні прикраси зелену красуню-ялинку. Багато радості і втіхи приносить вона у кожен дім, завдяки їй свята вважаються вдалими. Але жодна людина не задумується над тим, яку шкоду щорічно наносить лісовому господарству. Адже для святкування незаконно вирубуються сотні тисяч зелених красунь!

З метою посилення охорони лісів, збереження лісових ресурсів, підвищення ефективності їх використання Постановою Кабміну №665 від 23 липня 2008 р. затверджено Такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами.

Розмір шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням хвойних дерев (заготівля новорічних ялинок) віком до 41 р. у залежності від діаметра пня, становить: до 10 см — 154 грн. за кожне зрубане дерево, до 10,1-14 см — 271 грн за кожне зрубане дерево.

Розмір шкоди, заподіяної лісу пошкодженням хвойних дерев до ступеня неприпинення росту в залежності від діаметра пошкодженого дерева біля кореневої шийки становить: при діаметрі пня до 10 см — 27 грн за кожне пошкоджене дерево, до 10,1-14 см — 63 грн за кожне пошкоджене дерево, до 14,1-18 см — 142 грн за кожне пошкоджене дерево, до 18,1-22 см — 308 грн за кожне пошкоджене дерево.

Крім цього, за вказані лісопорушення передбачена адміністративна відповідальність згідно з чинним законодавством.

З метою забезпечення охорони від незаконного вирубування та пошкоджень хвойних дерев, у ДП "Коломийське лісове господарство" створено рейдові бригади, які будуть здійснювати перевірки безпосередньо в лісі та на постах разом з працівниками міліції. Прихильники зелених красунь можуть придбати ялинку в нас за цінами, що, на противагу базарним, є набагато нижчими. Наприклад, ялинка європейська (смерека) висотою до 1 м відпускається за роздрібною ціною — 15 грн/шт. Висотою 1,1-2,0 м — 20 грн/шт.; 1,1-3,0 м — 34 грн/шт.; 3,1-4,0 м — 45 грн/шт.; 4,1-5,0 м — 80 грн/шт. Смереки висотою більш як 5 м відпускаються з надбавкою 50 грн за м.п.

Варто зазначити, що заготівля та реалізація новорічних ялинок із ялиці білої, за винятком спеціально створених плантацій цієї породи, заборонена! Хоча така торгівля жодного прибутку не принесе нашому господарству, зате вбереже від знищення безжалісної сокири не одне деревце. При дбайливому ставленні до природи — ліс віддячить нам сторицею.

Автор: Михайло ПІВТОРАК, інженер з охорони і захисту лісу ДП "Коломийське лісове господарство"
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі