друкувати


Християни святкують Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-22 10:19:57
22 грудня християни святкують Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. У цей день бездітні батьки моляться Матері Богородиці, щоб вона дарувала їм дитя.

- Свята Анна була вже в літах, але дітей не мала, тому що була неплідною. Її чоловік, праведний Іоаким, дуже переживавав, бо у давні часи бездітні люди вважалися покараними Господом за свої злі вчинки чи гріхи предків. Від праведного подружжя навіть не приймали пожертви у храмі, бо вважали "недостойними". Однак старенькі не втрачали надію. Вони продовжували молитися, постити. А дружина Іоакима пообіцяла, що, коли народитися дитина, то віддадуть її у храм на служіння Всевишньому. І ось Господь виконав їхнє прохання: архангел Гавриїл приніс подружжю радісну звістку: молитви їхні почуті Богом, і в них народиться Преблагословенна Дочка, яка стане Матір'ю самого Господа.

Тому всі жінки, які через хворобу чи поважний вік не можуть мати дітей, звертаються з молитвами-проханнями до святої Анни. Вважається, що Матір Богородиці добре розуміє їхні проблеми і допоможе, адже у Бога немає нічого неможливого.

В Україні це суто жіноче свято, овіяне глибокою духовністю. Усі жінки, а особливо ті, як хотіли дітей, напередодні свята вживали тільки хліб і воду. Зранку йшли до церкви, сповідалися, причащалися та молилися святій заступниці за майбутніх нащадків. А ті, хто вже втратив надію, почути дитячий голос у своїй господі, за тиждень перед святом йшли пішки до монастирів святої Анни. При цих святинях, яких не так багато в Україні, як правило, є величезні джерела-купелі, де навіть у ці холодні дні жінки купалися.

З точки зору медиків, отримавши таку дозу адреналіну, жіночий організм наче відживав. І після таких паломництв жінки народжували здорових діток, які до того ж завжди відзначалися розумом і різними талантами. Таких називали "вимоленими дітьми". Хоча з іншого боку могли й осуджувати матір, мовляв, по дорозі нажила. Та вголос не казали нічого, боялися кари Божої.

На сьогоднішній день також відбуваються такі паломництва. Адже чимало жінок мають проблеми із народженням та виношуванням дітей. Люди звертаються у медичні заклади, центри репродукції, проте не слід відкидати молитву та народні традиції. Адже наші предки нічого не робили випадково. Окрім того, вимолювання здорових та сильних дітей притаманне релігії та культурі багатьох народів світу.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ портал
Обговорити на форумі