друкувати


Торгівля квотами у виборчих комісіях має бути припинена

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-21 06:52:45
Необхідно на законодавчому рівні заборонити кандидатам торгувати посадами у виборчих комісіях. Ці вибори мають бути останніми, де практикується заміщення представників одного кандидата представниками від іншого. Ті кандидати, які не спроможні забезпечити 100% відсоткову присутність своїх представників у комісіях, мають автоматично втрачати право на свою квоту.

Так прокоментував завершення формування дільничних виборчих комісій на президентських виборах народний депутат України, Голова Єдиного Центру Ігор Кріль, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

На думку політика, на цих перегонах виборча корупція досягла свого піку. Більшість кандидатів на головну посаду країни не просто приторговують своїми квотами у комісіях – вони цим хизуються, відверто заявляють, що віддали свою квоту іншому кандидату, оскільки або не мають людей, або їх не цікавить той чи інший регіон. "Добре, що не дійшли до того, щоб привселюдно виставляти цінники на заміщення своїх людей на посадах у комісіях", - наголосив І.Кріль.

Народний депутат нагадав, що відповідно до чинного законодавства кожен кандидат отримав квоту на посади голови, заступника й секретаря виборчих комісій. Але дуже часто після призначення не минає й доби, як відбувається заміна представників одного кандидата на іншого. "Коли парламент збільшував суму застави для претендентів на президентську посаду, вважалося, що ця норма може стати запобіжником для так званих технічних кандидатів, хоча й такий підхід багато політиків вважали недемократичним. Як показала практика, виключно механічні дії з вдосконалення виборчого законодавства нічого не дали. "Сьогодні окремі учасники перегонів можуть сміливо претендувати на номінацію почесного технічного кандидата. Кожен із таких кандидатів обійшовся державі, а відповідно і платникам податків, у гарну копійку. Але виборці не повинні оплачувати політичне заробітчанство дрібних політиків", - зазначив І.Кріль.

На думку голови Єдиного Центру, якщо прогалини у законодавстві дозволяють одним кандидатам заробляти, а іншим – монополізувати виборчі органи, то вони повинні бути ліквідовані. "Зрозуміло, що правила гри на цих виборах змінити не вдасться. Але ніщо не заважає внести такі зміни під час розгляду у Верховній Раді змін до закону про вибори Президента".

Обговорити на форумі