друкувати


Прикарпатська міліція прямує до Євро 2012

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-21 03:12:14
Викладачі Прикарпатського юридичного інституту незабаром викладатимуть в поліцейських закладах Польщі. Про це говорилося під час візиту до навчального закладу колег із сусідньої країни.

"Ми виконуємо однакову роботу: виховуємо майбутніх правоохоронців та боремося зі злочинністю, - каже ректор вузу, генерал Юрій Рахівський. - Від нас залежить спокій та життя людей у наших країнах. Із Польщею наш навчальний заклад співпрацює давно, було вже чимало взаємовізитів, тепер же ми хочемо, аби наші спільні справи ставали конкретнішими з огляду на те, що незабаром ми спільно проводитимемо Євро 2012.

"У нас потужний центр поліцейський навчальний центр, - розповідає "Кур’єру Галіційському" Аркадіуш Бжозовскі, комендант навчального центру поліції в Легіоново. - У нас навчаються представники водної та дорожньої поліції, кінологи, криміналісти, оперативники, антитерористичні групи, піротехніки і т ін. До нас приїжджають на навчання правоохоронці з різних країн. Ми знаємо, що у вашому інституті висококваліфіковані спеціалісти, тому хотіли, аби вони подивилися на нашу систему навчання та поділилися своїм досвідом із польськими колегами-викладачами".

Відкрита до обміну викладачів й поліцейська школа з Катовіц. За словами Славоміра Ручкеквіча, керівника закладу спеціалізованого навчання школи поліції в Катовіцах, у зв’язку з майбутнім чемпіонатом в Польщі змінено філософію підходу до вболівальників. "Вони для нас повинні бути не потенційними злочинцями, а гостями країни, яким треба допомогти, - мовить закордонний правоохоронець. - Якщо, виходячи з літака, потягу чи автобусу, любителі футболу бачитимуть доброзичливу поліцію, добре налаштовану, то й може злочинів та хуліганств на стадіонах буде менше. Зрештою сила завжди породжує опір.

Генерал Рахівський відзначив добру закордонну традицію співпраці правоохоронців з фан-клубами. Часто представники поліції вживаються поміж футбольних фанатів, аби знати їхні настрої. У Польщі є спеціальна програма "Споттерс", коли представники органів охорони правопорядку входять у середовище футбольних фанатів, та пояснюють їм, що за певні дії вони можуть наразитися на неприємності. Одночасно поліція може отримати інформацію про особливо агресивних та небезпечних фанатів.

Найважливішими завданнями міліції України та поліції Польщі сьогодні є зміна менталітету правоохоронців, особливо молоді. Таким чином відома спортивна подія відбудеться мирно, а обидві країни завоюють великий авторитет у Європі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР

"Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі