друкувати


19 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-19 03:31:13
Сьогодні Міжнародний день допомоги бідним. Гавайські острови відзначають День принцеси. Цього дня в 1562 році відбулася битва між гугенотами і католиками, яка поклала початок французьких релігійних воєн. В Україні в 1674году запорізькі козаки розгромили турецько-татарське військо.

А 1863 року англієць Фредерік Уолтон запатентував лінолеум. Цього дня в 1906 році народився Леонід Ілліч Брежнєв. Нині особа анекдотична.

До 1964 Брежнєв очолює змову проти Хрущова, після зсуву якого займає пост першого секретаря ЦК КПРС. Брежнєв був наділений інстинктом влади: під час апаратної боротьби за владу і вплив у партії він своєчасно усував своїх явних і потенційних супротивників (наприклад А. Н. Шелепіна, Н. В. Підгірного), розставляючи на ключові пости особисто відданих йому людей (Ю. В. Андропова, Н. А. Тихонова, Н. А. Щолокова, К. У. Черненка, С. К. Цвігуна). До початку 1970-х р. партійний апарат повірив у Брежнєва, розглядаючи його як свого ставленика і захисника системи. Всесильна партійна номенклатура відкидала будь-які реформи, прагнула зберегти режим, що забезпечує їй владу, стабільність і широкі привілеї. Для стилю правління Брежнєва був характерний консерватизм. Він не володів ні політичною волею, ні баченням перспектив розвитку країни. В економіці виявлялися тенденції стагнації, які в 1970-х рр. компенсувалися сприятливою для СРСР зовнішньоекономічною кон'юнктурою. Левову частку ресурсів поглинав військово-промисло

вий комплекс (ВПК) область особливої турботи Брежнєва. При ньому ВПК досяг свого апогею, що приносило збиток розвитку економіки в цілому і посилювало кризу. Економічні реформи 1960-х рр. були згорнуті, темпи зростання промисловості і сільського господарства різко знизилися, науково-технічний прогрес сповільнився. Радянський Союз все більше відставав у своєму розвитку від провідних світових держав.

Політичне життя характеризувалося зростанням бюрократичного апарату, посиленням його свавілля. В партійних і радянських колах (передусім у найближчому оточенні Брежнєва) процвітали зловживання службовим положенням, казнокрадство, корупція, окозамилювання.

В той же час органи держбезпеки посилили боротьбу з інакомисленням. Брежнєв особисто схвалював репресивні заходи, направлені проти активістів правозахисного руху в СРСР. В області зовнішньої політики Брежнєв чимало зробив для досягнення політичної розрядки в 1970-х р. Були укладені американо-радянські угоди про обмеження стратегічних наступальних озброєнь, які, проте, не підкріплювалися адекватними заходами довіри і контролю. Процес розрядки був перекреслений введенням радянських військ до Афганістану (1979) і іншими агресивними акціями СРСР.

У відносинах з соціалістичними країнами Брежнєв став ініціатором доктрини "обмеженого суверенітету", що передбачає акції страхання аж до військового вторгнення в ті країни, які намагалися проводити незалежну від СРСР внутрішню і зовнішню політику. До 1968 Брежнєв дав згоду на окупацію Чехословаччини військами країн Варшавської угоди. В 1980 готувалася військова інтервенція до Польщі.

Будучи украй пихатою людиною, Брежнєв випробовував невгамовну пристрасть до нагород, почесних титулів і звань. Він став чотири рази Героєм Радянського Союзу (1966, 1976, 1978, 1981) і Маршалом Радянського Союзу (1976). Надмірні славослів'я на його адресу були часто безглузді і смішні, породжували безліч анекдотів. Групі відомих радянських журналістів було доручено написати спогади Брежнєва ("Мала земля", "Відродження", "Цілина"), покликані укріпити його політичний авторитет. Включивши мемуари генсека у всі шкільні і вузівські програми і зробивши їх обов'язковими для "позитивного обговорення" у всіх трудових колективах, партійні ідеологи добилися зовсім протилежного результату.

З середини 1970-х рр. здоров'я Брежнєва різко погіршилося, а до початку 1980-х рр. він був вже по суті недієздатним як політик. Його фізичну немічність, нездатність керувати країною і адекватно оцінювати ситуацію використовували в своїх інтересах під час боротьби за владу впливові члени політичного керівництва.

Православні іменинники: Ольга, Максим, Микола.

Католицькі іменинники: Дарій, Урбан.

Цього дня:

1118 Хрестоносцями узята Сарагоса (Іспанія).

1154 Генріх II став королем Англії.

1492 В листі литовського князя Олександра кримському хану Менглі Гирею вперше міститься письмова згадка про козаків.

1866 Створення Російського телеграфного агентства.

1919 Більшовики оголосили Харків столицею України.

1924 Видано декрет ВЦВК, за яким трудова комуна німців Поволжя була перетворена в АССР у складі РРФСР. Ліквідована була Сталіним восени 1941 року, а всі мешканці були вислані до Сибіру і Середньої Азії.

1952 Роже Вадим і Бріжіт Бардо одружилися в Пассі.

1965 Шарль де Голль у другому турі президентських виборів у Франції виграв у Франсуа Міттерана.

1970 Главою Польщі став Едвард Герек.

1972 На Землю повернувся екіпаж американського космічного корабля "Аполлон-17". Астронавти Сернан і Шмітт провели на поверхні Місяця рекордний час - 74 години 59 хвилин. Цим польотом завершилася американська місячна програма.

1986 Академік Сахаров повернувся з горьковського заслання.

1989 Війська США вторгнулися до Панами.

1996 В Богоявленському соборі під керівництвом первоієрархів Російської православної церкви - архієпископів Андріана, Рафаела і Сергія - пройшла церемонія вінчання на царство Миколи III Дальського і його дружини Наталії Коваленко. Корона, скіпетр і держава були майже справжні (фамільні атрибути царської влади знаходяться в Кремлі). На церемонії були присутні близько тисячі гостей.

2000 Релігійний лідер Пакистану доктор Адхар Куреші був застрелений на своєму шляху на ранкову молитву.

19 грудня народилися:

1683 Пилип V Анжуйський (1683-9.07.1746) - король Іспанії (1700-24)), перший з династії Бурбонів.

1830 Данило Лука Мордвин (1830-23.06.1905) - російський і український письменник, історик.

1902 Ральф Річардсон (1902) - англійський актор ("Анна Кареніна", "Спадкоємиця").

1906 Леонід Ілліч Брежнєв (1906-10.11.1982) - Генеральний секретар ЦК КПРС, Голова Президії Верховної Ради СРСР, Герой СоцПраці, чотири рази Герой Радянського Союзу, тричі Герой Болгарії, Герой Монголії, Герой Польщі, Герой Праці Монголії, Герой Республіки Куба, тричі Герой Чехословаччини, Герой Праці В'єтнаму, кавалер ордена "Перемога", Маршал Радянського Союзу.

1915 Едіт Піаф (1915-11.10.1963) - французька співачка.

1928 Ганна Голон (1928) - французька письменниця, разом з чоловіком Сержем описала пригоди Анжеліки.

1933 Галина Борисівна Волчек - актриса, головний режисер театру "Современник".

1944 Анастасія Олександрівна Вертинська (1944) - актриса, режисер ("Людина-амфібія", "Війна і мир"). Першим чоловіком Анастасії Вертинської був Микита Міхалков, від цього шлюбу народився син Степан. Другим чоловіком став Олександр Градський, цей шлюб тривав 2,5 роки. А героєм тривалого і світлого роману був Олег Миколайович Єфремов. Після відходу з театру Анастасія Олександрівна викладала акторську майстерність в Оксфорді, Парижі, Європейській кіношколі, в Швейцарії. Сьогодні вона частіше живе в Парижі, а в Москві буває лише наїздами. З 1991 року очолює Благодійний фонд російських акторів ім. Олександра Вертинського.

1964 Беатрис Даль (1964) - французька актриса ("Помста жінки", "Бажання"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі