друкувати


Третій ангел просурмив...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-18 12:37:08
У Коломийській гімназії ім. Михайла Грушевського зі скорботною урочистістю відзначено День ліквідатора аварії на ЧАЕС. Запрошено ліквідаторів та інших гостей, хто тією чи іншою мірою причетний до ліквідації найбільшої техногенної катастрофи 20-го століття та її наслідків.

Подякував ліквідаторам за їхню небезпечну й водночас благородну роботу з врятування людей, котрі в час аварії перебували в радіаційній зоні, секретар міськради Ігор Граділь.

Директор гімназії Йосип Матковський вручив чорнобильцям медалі "За заслуги Чорнобиля" та грамоти.

Слова подяки чорнобильцям висловив і голова районної організації ветеранів Афганістану Йосип Тодорів. "Ви воювали так само, як і ми, однак нам було простіше, бо знали, проти кого воюємо, а ви не могли знати: ваш ворог невидимий", — мовив афганець.

Важкими спогадами про квітень 1986-го ділився безпосередній свідок вибуху радіатора полковник Петро Коризма, який брав участь в евакуації мешканців міста Прип’ять. Відтак охороняв ураз обезлюдніле місто від грабіжників і мародерів. Був вражений цинізмом владоможців УРСР, які вивели народ на першотравневу демонстрацію, завбачливо випровадивши свої родини у безпечні місця. Петро Коризма тоді працював у службі охорони демонстрації на Хрещатику.

Чорнобильці мають законні претензії до нинішнього уряду, який не надає в повному обсязі задекларовані ним пільги й пенсії постраждалим від чорнобильської катастрофи.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі