друкувати


Майбутнє починається з кожної школи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-17 09:16:48
Президент України Віктор Ющенко уже не раз довів усім, навіть опонентам, що його діяльність у гуманітарній сфері є потужною і ефективною. Це неможливо не бачити: ще ніхто із сучасних політиків не спромігся так, як він, розбудити державу: відновленням національної пам’яті, підтримкою української культури і мистецтва, турботою про дітей-сиріт, інвалідів, про цивілізовані умови виховання і навчання підростаючого покоління. Яскраве свідчення особливої уваги з боку держави до освіти — багатий перелік пунктів програми соціально-економічного і культурного розвитку відділу освіти Коломийської РДА.

— Ми відчуваємо постійну турботу і розуміння голови РДА Михайла Вінтоняка, його заступника і нашого куратора Мирослава Мацьківа, голови районної ради Дмитра Неміша і всього депутатського корпусу районної ради, обласного управління освіти й особисто Зінаїди Болюк, — каже начальник райво Іван Терлецький. — Завдяки клопотанню обласного управління освіти у 2007 році ми отримали шкільний автобус для Отинійської школи. Торік — для Жукотинської, ще один купили за кошти району — для Ліснохлібичинської школи. Цього року обласне управління освіти допомогло зі шкільним автобусом для учнів Спаської школи. Також щороку отримуємо від них по два-чотири енергоощадних опалювальних котли, меблі для наших навчальних закладів.

Іван Васильович зауважив, що у своїй роботі керується принципом: кожному навчальному закладу має бути приділена належна увага. Тож широкий "фронт" соціально-економічних і культурних перетворень на Коломийщині торкнувся, практично, кожної з 60 шкіл, чотирьох позакласних закладів і 24 садочків. До слова, показовим є той факт, що декілька років тому в нашому районі було всього 11 дошкільних закладів. Тепер, як уже згадувалось, їх діє 24, дошкільним вихованням охоплено понад 1.100 малюків (30%). Крім цього на Коломийщині не закрито жодну школу. Навіть у Грушеві, де нема жодного учня, навчальний заклад не закрили, він зберігається для подальшого використання. Завдяки спільним зусиллям у районі збережено турківський басейн. Це дало змогу відкрити у спортшколі відділення плавання, оздоровлювати і дітей, і дорослих. Також діє басейн у Отинійському дитсадку.

Реальні кроки нинішньої влади назустріч людям виявляються в турботі про сиріт, інвалідів, про комфортні умови для навчання школярів, можливість випускникам здобути освіту завдяки власним знанням.

— У нашому районі на особливому рахунку школярі, які потребують корекції фізичного і розумового розвитку, — розповідає Іван Терлецький. — Сорок таких дітей навчаються вдома, за індивідуальними планами. На це передбачено щотижня 479 навчальних годин.

За час каденції теперішньої влади у закладах освіти відремонтовано і є 19 спортивних залів. Завдяки клопотанню районної влади і депутатського корпусу вдалося повністю реконструювати за кошти бюджету освіти району приміщення дитячого садка під корпус Дебеславцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. А весь масштаб будівельних робіт, капітальних, поточних ремонтів у навчальних закладах району навіть важко описати. Капіталовкладення спрямовувались так, аби досягнути якнайбільшого ефекту. Згідно з президентською програмою, особлива увага приділяється енергоощадним технологіям опалення у школах, встановленню теплозберігаючих віконних блоків, теплих санвузлів. Навіть через кому важко перелічити усі виконані роботи. Торік здійснено капітальний ремонт систем опалення, теплопостачання, водопостачання і каналізації у 17 школах району, цьогоріч — у 19. Відремонтовано дахів, жолобів і водостоків за два роки — 19, відремонтовано фасадів — дев’ять. У школах району тривали поточні ремонти обладнання котелень, встановлення електроконвекторів, заміна підлоги, придбано бойлери, холодильники, електроплити, меблі, інший шкільний інвентар.

Не зважаючи на кризу, освіта Коломийщини значно модернізувалась, набула сучасних форм і змісту. Безперечно — усі народжені в столичних кабінетах укази й постанови виконують очільники району, їхні заступники, підлеглі їм відділи й управління. Але якби не було цілеспрямованої, виваженої позиції Президента Віктора Ющенка в питанні розвитку української освіти, нашого матеріального достатку, а особливо — морального і духовного зростання нації — навряд чи ініціатива на місцях була б такою ефективною...

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі