друкувати


Недосконале законодавство про вибори відкриває можливості для фальсифікацій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-17 05:46:22
Недосконалість чинного законодавства щодо виборів Президента створює можливості для фальсифікації результатів.

Про це в ефірі радіо "Свобода" заявив заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента України у Верховній Раді Ігор Попов, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

За його прогнозом, 15-20% реєстру виборців можуть мати неточність. "Реєстр введено в дію в серпні. З того часу пройшла серія місцевих довиборів. І от на деяких дільницях у деяких містах неточності сягали 20%", – аргументував Представник Президента.

"Це, звичайно, дуже турбує. І це перша передумова для того, що можуть бути фальсифікації, це може бути використано", – наголосив він.

Ігор Попов піддав критиці чинний закон про вибори Президента, який "був прийнятий під фальсифікації, а не під чесні вибори". Він нагадав, що Президент застосував до нього своє право вето, звернувся до Конституційного Суду, який дав висновки щодо неконституційності його положень. Рекомендації до закону напрацювала Венеціанська комісія, втім Верховна Рада залишається глухою до цих зауважень.

Серед вразливих місць закону Ігор Попов назвав можливість включення виборців до списків за рішенням виборчої комісії. Президент наполягає, що це можна робити лише за рішенням суду, і таку ж позицію має Конституційний Суд.

"Є велика загроза, що на багатьох дільницях це може бути використано для зловживань, коли приїжджатиме автобус з людьми, які їздитимуть з дільниці на дільницю з несправжніми документами, будуть дописувати по 100 чоловік у списки виборців", – спрогнозував Ігор Попов.

Він висловив переконання, що цю можливість треба усунути, а також закликав виборців перевірити коректність внесених до реєстру власних даних.

Джерело: Телеканал "НТК"
Обговорити на форумі