друкувати


Росія: Кури почали нести зелені яйця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-17 05:02:21
В одному із Поліських господарств чорна курка тиждень тому почала нести яйця зеленого кольору. Поява блакитно-зелених яєць у звичайної курки - явище рідкісне, але яйця такі дуже корисні.

У господарстві у хазяйки курки Наталії Михайлової, жительки одного з селищ Поліського району Калінінградської області, 16 курей. Але лише одна несе такі яйця.

Чоловік Наталії Валерій категорично відмовляється приймати їх в їжу - боїться, що яйця отруйні.

"Поява блакитно-зелених яєць у звичайної курки - явище рідкісне, - сказала завідуюча відділом хижих і водоплавних птахів Калінінградського зоопарку Діна Сушкевич. - Зазвичай колір яєць у несучок залежить від їх забарвлення і коливається від білого до кремового і коричневого. Зелена шкаралупа, можливо, результат генетичного збою, в результаті виявився якісний спадкового ознака, який міг бути у далеких предків несучки".

У дикій природі яйця блакитного та зеленого кольору - не рідкість. Такі яйця несуть качки-крякви, горобці. Зелений колір має шкаралупа яєць у єдиної породи курей - арауакан, що живе в Латинській Америці. Можливо, прабабуся нашої куркиі була саме цієї породи, звідси і колір яєць. Зелені курячі яйця - найкорисніші, в них немає холестерину.

Нагадаємо, курка, що несе зелені яйця, виявилася в 2008 р. в Мексиці - в господарстві селянки Ельвіри Ромеро в невеликому мексиканському селищі Уекатітла, розташованому в центрі країни, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі