друкувати


Кольчуга – 3: Ігри дезінформації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-17 04:20:02
Спроба російських медіа організувати інформаційну кампанію проти України провалилася. Міжнародні експерти підтвердили, що літак Іл-76 використовувався контрабандистами, пов’язаними з росіянином Віктором Бутом.

Питання іміджу України у сфері продажу озброєнь залишається питанням не тільки економічним, а, насамперед, політичним. "Кольчужний" скандал 2002-го року став вагомим фактором у відносинах України та США, а також додатковим методом тиску на політичне керівництво країни.

Тоді головною мішенню кампанії став колишній Президент України Леонід Кучма, який нібито проводив телефонну розмову про продаж систем "Кольчуга". Попри те, що доказів незаконного продажу "Кольчуг" не знайшлося, скандал переріс у повноцінний аргумент передвиборчої кампанії 2004 року.

Черговою спробою поставити під сумнів імідж України як експортера зброї було здійснено вже за участі народного депутата Валерія Коновалюка. Він спочатку взяв активну участь у проповідуванні тези про незаконний експорт української зброї до Грузії, а згодом у дезінформуванні громадськості щодо призначення військової техніки, яка була на кораблі "Фаїна".

Природа подібної діяльності лежить у площині не тільки зовнішньополітичних ігор різних країн, а й розвідувальної та контрозвідувальної діяльності.

Спроба втягнути Україну у черговий скандал, пов'язаний з контрабандою зброї був здійснений цього разу російськими мас-медіа та частиною українських видань.

Мова йде про літак Іл-76, арештований в ніч з 11 на 12 грудня в аеропорту Донг Минаг міста Бангкок. Під час огляду літака на його борту було знайдено контейнери з контрабандною зброєю, загальною вагою до 35 тон.

Командир корабля, згідно з твердженням російських ЗМІ, які посилалися на таїландську пресу, нібито повідомив, що літак прямував з України, завантажив зброю у Північній Кореї та після дозаправки у Таїланді та Шрі-Ланці мав повернутися до України.

У поширенні цієї інформації взяли участь такі російські інформаційні агенції як РИА Новости та Интерфакс. Однак інші ЗМІ паралельно стверджували, що літак міг вилетіти як з Росії, так і з Білорусії.

Навіть побіжний огляд заголовків російських видань, які коментували цю подію показує, що головною мішенню дезінформаційної кампанії були Україна та Грузія. Висувалися версії про те, що нібито Грузія мала отримати вантаж з Північної Кореї або про те, що північно-корейська зброя мала прибути до України для подальшого перепродажу.

Зважаючи на діючу Резолюцію Ради Безпеки ООН 1874 року щодо заборони на продаж Північною Кореєю всіх видів озброєнь та боротьбу зі спробами експорту,подібне звинувачення здатне серйозно підірвати імідж будь-якої країни.

Попри те, що інформаційними агенціями розмножується безліч версій як щодо походження зброї і пункту остаточного її призначення, сама теза про нелегальний експорт озброєнь з Північної Кореї до України видається абсурдною, оскільки військово-промисловий комплекс Північної Кореї не є конкурентом українському, навіть попри наявність схожих "радянських технологій".

З іншого боку, "кольчужний скандал" створив доволі серйозний імунітет у представників України у сфері продажу озброєнь в усьому світі. Слід зважати на те, що під час оголошення звіту про експорт зброї у світі з 2000 до 2007 року, виголошеному у Конгресі США, Україна зайняла місце в десятці головних країн-експортерів зброї. Не зважаючи на те, що частка експорту української зброї зменшилася, вона досі залишається серйозним світовим гравцем.

Незалежність українського експорту зброї від політичної волі керівників Російської Федерації викликає у останніх роздратування. Адже це дозволяє Україні демонструвати наявність не тільки можливостей на ринку озброєнь, а й певної політичної волі у межах Кавказького регіону.

Попри виграну війну проти Грузії, Російській Федерації не вдалося створити режим ізоляції для Грузії. Тому найближчою метою російського керівництва є дискредитація України та Грузії в очах світового співтовариства. Головну роль у дезінформаційних кампаніях відіграють керовані російські засоби масової інформації і, на жаль, частково їхні українські колеги.

Цього разу спроба російських медіа організувати інформаційну кампанію проти України провалилася. Міжнародні експерти підтвердили інформацію про те, що літак Іл-76 використовувався контрабандистами, пов’язаними з росіянином Віктором Бутом, які свідомо змінювали власників літака для уникнення проблем з законодавством.

Про це заявив речник шведського дослідницького центру Хью Гріфітс. Швидше за все, під час подальшого слідства і надалі будуть спостерігатися намагання пов’язати контрабандний вантаж з Україною, а представники проросійських кіл будуть активно обстоювати подібні дезінформаційні меседжі у передвиборчій кампанії, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі