друкувати


17 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-17 03:23:09
Бутан відзначає День вступу короля на престол. Венесуела День Болівара. Колумбія День незалежності. Росія День ракетних військ стратегічного призначення. СНД День енергетика. США День авіації.

Сьогодні 34 роки нашій землячці, яка підкорила Голівуд, Мілі Йововіч. Майбутня кіноактриса, співачка і модель, народилася 17 грудня 1975 в Києві. Її мати, Галина Логінова, була актрисою, а батьком - югослав, доктор-педіатр Богданович Йововіч. Міла Йововіч перші п'ять років провела в Радянському Союзі, звідки їздила до батька в Лондон (у Йововіча там була приватна клініка). В 1980-му сім'я емігрувала в місто Сакраменто, США.

Тепер Мила Йововіч має будинок у Лос-Анджелесі, квартиру в Нью-Йорку і квартиру в Парижі. Вищої освіти не отримала, але кар'єру моделі почала дуже рано - в одинадцять років.

В кіно Міла дебютувала в тринадцять років - молодша сестра героїні Шерілін Фенн у "Злитті двох місяців". Потім знялася в наступних картинах: "Повернення в Блакитну Лагуну" (1991), "Каффс" (головна жіноча роль), де з'явилася на екрані в нижній білизні, "Чаплін" (1992) - одна з юних дружин Чарлі Чапліна, Мілдред Херріс, "Його гра" Спайка Лі - роль повії. На телебаченні - "Нічний потяг у Катманду" (студія Діснея). Вершинами кар'єри Міли Йововіч можна назвати роль Лілу в "П'ятому елементі" і Жанни Д'Арк у фільмі "Посланець: Історія Жанни Д'Арк". В обох стрічках її знімав Люк Бессон.

З дитинства Міла брала уроки вокалу і гри на фортепіано. Перша електрогітара з'являється в 13 років, перший музичний агент тоді ж. Співпрацює із студіями звукозапису з 15 років. В 1993 році у фільмі "Під кайфом в сум'ятті" саундтрек включає її пісню "Пісня Чужака" (Alien Song). Всього Мілою записано три альбоми. Перший бойфренд Міли - музикант Кріс Бреннер допоміг їй почати музичну кар'єру. В 1993 році Міла Йововіч вийшла заміж за партнера по фільму "Під кайфом у сум'ятті" Джейсона Лондона. Шлюб майже зразу ж розпався.

Другим чоловіком став Люк Бессон, який зробив її своєю музою. Різниця у віці складала 17 років. Вінчалися в Лас-Вегасі, а під час одруження молодята стрибали з парашутом з літака. Розлучилися імовірно через невірність Бессона в 1999 році. Проте і після розриву з Бессоном у кінематографі її не забули. Естафету Люка Бессона, який зняв вже після розлучення в 1999 році Мілу в ролі святої Жанни д'Арк, перехопив Боб Рейфелсон, знявши Мілу в ролі спокусливої нальотчиці у фільмі "Павутина брехні". А остання її кінороль у фільмі "Обитель зла" режисера Пола Андерсона - знов, як рятувати людства від смертельного вірусу. В даний час вона продовжує активно працювати як актриса, співачка і модель.

Православні іменинники: Олександр, Олексій, Варвара, Василь, Геннадій, Іван, Микола, Уляна.

Католицькі іменинники: Олімпія, Іоанн, Лазар.

Цього дня:

63 Другий раз помер Лазар, мешканець Віфанії, селища поблизу Єрусалиму. В Євангелії від Іоанна розказується, як, дізнавшись про смерть улюбленого ним Лазаря, Христос наказав відкрити його склеп, на що сестра Лазаря Марфа відмітила, що тіло брата вже розкладається і смердить. Але Христос викликав мертвяка словами: "Лазар! Йди геть". Той вийшов і прожив ще 30 років у строгій стриманості.

1777 Франція визнала незалежність США.

1790 В Мексиці знайдено камінь з ацтекським календарем.

1917 В СРСР церква відокремлена від школи.

1926 В СРСР проведено другий перепис населення.

1952 39-річний американський боксер Арчі Мур завоював звання чемпіона світу в напівважкій вазі, ставши найстарішим боксером, що завоював це звання вперше. Та ще утримував його потім за собою впродовж 10 років!

1962 Група "Бітлз" вперше виступила по телебаченню.

1986 В Кембріджі вперше в історії проведено операцію з одночасної пересадки серця, печінки і легені.

17 грудня народилися:

1902 Хеся Локшина, кінорежисер ("Звичайне чудо", "Одруження").

1921 В’ячеслав Михайлович Думський, кінооператор. Зняті ним фільми режисера Станіслава Ростоцького "Доживемо до понеділка" (1968), "А зорі тут тихі" (1972), "Білий Бім - Чорне Вухо" (1977) були названі глядачами кращими фільмами року.

1928 Леонід Сергійович Бронєвой, актор ("17 миттєвостей весни", "Той самий Мюнхгаузен").

1975 Міла Йововіч, американська кіноактриса і модель, яка народилася в Києві, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі