друкувати


Найбільшою загрозою для енергобезпеки України є фінансовий стан НАК "Нафтогаз України"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-16 06:01:10
Як констатував в інтерв’ю дніпропетровським ЗМІ Представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, загалом у 2009 році рівень енергобезпеки нашої держави не піднявся до бажаного.

"Величезна загроза – це сьогоднішній стан НАК "Нафтогаз України", заборгованість якого на сьогодні становить понад 3 млрд. доларів", - сказав він. Б.Соколовський вкотре наголосив, що серйозні проблеми у газовій сфері з’явилися після підписання 19 січня 2009 року "кабальних" для України контрактів з Росією. "Український газовий сектор з середини 2002 року фактично не реформується", - сказав він. – "Треба мати абсолютну відповідальність, що український газовий сектор сьогодні і по ціновій політиці, і по взаємним зобов’язанням постачальника і споживача, і по нормативно-правовій базі функціонує за принципами, запровадженими ще у ті часи".

Водночас "незаперечним успіхом" цього року в газовій сфері Представник Президента з міжнародних питань енергобезпеки назвав підписання у Брюсселі декларації про модернізацію національної ГТС, до якої України йшла чотири роки. Б.Соколовський особливо наголосив, що Президент постійно порушував питання модернізації ГТС України, забезпечення її як надійного сучасного транзитера у ході своїх зовнішньополітичних переговорів. "Декларація підписана, але уряд, на жаль, реалізовує її досить повільно", - зазначив він, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

Загалом Б.Соколовський звернув увагу на ті зусилля, яких Президент доклав у контексті утримання позитивних результатів 2008 року та цьогорічних зрушень у сфері енергетики та енергетичної безпеки.

Представник Глави держави зокрема нагадав, що торік ми мали реальну перспективу запуску нафтопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі, а також однозначну домовленість Президентів В.Ющенка та І.Алієва щодо поставок в Україну альтернативної каспійської нафти в обсягах приблизно 5 млн. тон на рік. "Домовленість про поставки нафти була реалізована в цьому році – на жаль, не за тою схемою, яка була найвигіднішою для України", - зазначив Б.Соколовський, додавши, що каспійську нафту з жовтня почали переробляти на Кременчуцькому НПЗ.

Щодо ядерної енергетики Б.Соколовський звернув увагу на підписання 30 березня 2008 року комерційних контрактів з компанією "Вестінгауз", завдяки яким Україна з 2011 року має всі можливості забезпечувати 20% свого реакторного парку ядерним пальним цієї компанії. "Запровадження ринкових відносин на ринку ядерного пального – це є норма, через яку сьогодні пройшли практично всі розвинуті країни", - сказав Представник Президента з міжнародних питань енергобезпеки.

Він також повідомив, що сьогодні Президент дав доручення РНБО, СБУ та Секретаріату протягом доби опрацювати проект Меморандуму про взаєморозуміння між державною корпорацією з атомної енергії "Росатом" та Міністерством палива і енергетики України з розвитку співробітництва в галузі геологорозвідки, видобування та переробки уранових руд. "Там є низка положень, які викликають питання і стурбованість, тому Глава держави доручив терміново перевірити, наскільки цей Меморандум відповідає чи суперечить чинному законодавству України, нашим національним інтересам", - сказав Б.Соколовський.

Він зазначив: йдеться зокрема про те, що російська сторона вважає пріоритетом освоєння Новокостянтинівського уранового родовища, геологічна розвідка якого наразі повністю завершена. "У ядерній галузі рівень енергобезпеки зберігається на рівні минулого року, але з’явилася загроза щодо передачі під контроль іншої держави національного запасу наших уранових родовищ", - констатував Б.Соколовський.

Обговорити на форумі