друкувати


Відкритий лист-звернення Асоціація перевізників до мешканців Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 04:18:12
Ми, приватні авто-перевізники, суб'єкти малого підприємництва, звертаємося до Вас з вимогою припинити тиск на нас та на виконавчий комітет з приводу тарифів на проїзд у міському автотранспорті. Ми розуміємо що таке фінансова криза, адже вона вдарила і по нас. А тому, будь-яка дискусія навколо цього питання повинна ґрунтуватись на економічній основі, а не переслідувати політичну доцільність, а ще гірше - голий популізм.

У 2007 році ми, перевізники, з розумінням поставились до пропозицій міського голови, виконавчого комітету міської ради стосовно модернізації та заміни автобусів. Взявши кредитні кошти у банках під заставу автобусів, власних квартир, ми закупили нові автобуси, на 90% обновили парк транспортних засобів, що в значній мірі покращило якість надання транспортних послуг мешканцям міста. Весь час нашої роботи в сфері перевезень міська влада завжди була для нас партнером. Будь-які питання вирішувались у певних дискусіях. Свою обіцянку і міський голова і виконавчий комітет виконали і при проведенні конкурсу на міських автобусних маршрутах у 2007 році затвердивши такі умови конкурсу, які дали можливість брати участь в перевезеннях нам, перевізникам, які мали 1 автобус. Цей один автобус і є єдиним джерелом утримання наших сімей. Але так склалась фінансова ситуація, що на сьогоднішній день ми не в змозі ні сплачувати кредити, ні утримувати в належному технічному стані наші автобуси, ні утримувати свої сім'ї.

Ріст цін станом на 01.10.2009 року в порівнянні з червнем 2008 року (коли плата за проїзд складала 1 грн. 50 коп.) становить більш ніж 50%.

Для прикладу наводимо порівняння росту цін основних експлуатаційних витрат, які впливають на розрахунок тарифу на міські перевезення:

Назва витрат Розрахунок тарифу 1.50 грн (рішення МВК №222 від 21.05.2008 р.) Розрахунок тарифу станом на 01.10.2009 р. % « + » - ріст « - » - падіння
Мінімальна ЗП 515 грн 744 грн 44,4%
Витрати ТО-1 із заміною масла 750-870 грн 1100-1500 грн 60,5%
Витрати ТО-2 950-1200 грн 1400-2100 грн 62,7%
Автошини 850-950 грн 1200-1600 грн 55,5%
Витрати на 1 км. пробігу 2,8 - 3,05 грн 3,9-4,2 грн 38,6%


Крім того, зважаючи на те, що більшість кредитів на придбання автобусів були оформлені в іноземній валюті (долар США), до росту цін додались і проблеми з зміною курсу гривні по відношенню до долара США, та збільшенням банками відсоткових ставок по кредитах.

Ріст цін та різке падіння курсу гривні призвели до того, що працюючи в сфері міських перевезень, ми вже не в змозі покривати витрати по сплаті кредитів, через що банки за рішеннями судів та за допомогою виконавчої служби почали вилучати в нас автобуси. На даний час вже є 3 таких факти.

На превеликий жаль жодна політична сила, жодна громадська організація не стала на захист малого підприємництва перед свавіллям банків, свавіллям тих, хто встановлює ціни на нафтопродукти, запасні частини, а навпаки, окремі політичні сили та громадські організації переслідують свої меркантильні інтереси, прикриваючись турботою про людей, насправді, своїми діями сприяють занепаду малого підприємництва. Прикриваючись іменем народу вони не думають про цей народ, а саме про тих 47 000 представників пільгових категорій, яких ми зобов'язались перевозити без компенсацій, а також всіх людей пенсійного віку з 10.00 до 16.00 год. ми теж погодились перевозити безкоштовно та без обмежень.

На наш погляд окремими особами ведеться цілеспрямована рейдерська атака на захват та витіснення з ринку перевезень малих підприємців. Адже нам зрозуміло, що конфісковані у нас банками автобуси будуть придбані певними особами, які мають на це фінансові можливості. І тому так мусують тему тарифів не гребуючи при цьому будь-якими методами та використовуючи для досягнення своїх особистих цілей студентську молодь.

Міський голова, виконавчий комітет міської ради не дивлячись на наближення виборів міського голови, місцевих рад, на засіданні виконавчого комітету при прийнятті рішення не піклувалися ні про свій рейтинг, ні про себе самих, а керувалися виключно з економічної точки зору та стану реальних речей.

Ми, перевізники, вимагаємо припинити на нас тиск та використовувати тему тарифів, а також і нас у своїх передвиборчих піарах.

У випадку неприпинення тиску ми залишаємо за собою право провести безстроковий страйк, припинивши таким чином перевезення жителів міста.

Джерело: Асоціація перевізників м. Івано-Франківська
Обговорити на форумі