друкувати


Відкриті списки на місцевих виборах – це крок в інтересах громади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 03:30:23
Осередки політичних партій Івано-Франківської області підтримали Єдиний Центр щодо необхідності зміни виборчої системи на місцевих виборах та запровадження відкритих списків.

На засіданні круглого столу щодо необхідності запровадження відкритих списків на місцевих виборах "за" висловились Івано-Франківська обласна та міська організації Єдиного Центру, обласна організація НСНУ та обласний осередок "Свободи". Останні, хоч і не були присутні на заході, але заочно передали свою позицію і готовність підтримувати її як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні, повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру.

Як зазначив голова Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру Павло Андрусяк, система відкритих списків містить теж ряд недоліків, але їх набагато менше, ніж у існуючій сьогодні системі. "Основне, чим керується Єдиний Центр у своєму рішенні виступити за відкриті списки, це інтереси громади. Люди мають право знати, кого вони обирають, а депутати, в свою чергу, повинні знати округи, за які вони відповідають", - пояснив Павло Андрусяк.

Голова обласної організації Єдиного Центру виступив перед колегами із ініціативою звернення осередків політичних сил області до кандидатів у Президенти - політичних лідерів партій, представлених у парламенті. У зверненні йдеться про те, що кандидати в Президенти можуть вже сьогодні розпочати виконувати свої обіцянки. Адже, у більшості з них необхідність зміни виборчої системи задекларована у передвиборних програмах, а фракції їхніх партій в парламенті разом налічують понад 400 депутатів. Заручившись підтримкою своїх однопартійців, кандидатам у Президенти під силу внести законодавчі зміни уже зараз.

Лідер Івано-Франківського обласного Єдиного Центру зауважив, що запровадження відкритих списків на місцевих виборах – це крок виключно в інтересах громади, але не в інтересах партій, оскільки слабшає роль вождя. Тому, навіть, якщо технічно можливо провести такі зміни до законодавства, то невідомо чи партії та їхні лідери на це реально погодяться.

Звернення до кандидатів в Президенти розіслано також осередкам політичних сил, які не взяли участь у засіданні круглого столу, зокрема, БЮТ, Партії Регіонів, Народній партії, Фронту змін, Порі, УНП, Народній Самообороні. Після узгодження остаточного тексту та збору підписів від політичних сил області, лист буде направлено Володимиру Литвину, Юлії Тимошенко, Віктору Ющенку та Віктору Януковичу. Реакція на звернення продемонструє суспільству чи щирі у своїх обіцянках кандидати в Президенти.

Обговорити на форумі