друкувати


15 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 03:12:28
ЧАЕС припинила існування як виробник електроенергії. США відзначає День Білля про права в США (1791). Голландські Антильські острови - День Королівства. Малайзія День султана.

9 років тому ЧАЕС припинила існування як виробник електроенергії. Розуміючи, що Чорнобиль став загрозою всьому світу, Україна пішла на закриття ЧАЕС, жертвуючи частинкою своїх національних інтересів заради глобальної безпеки. Цей крок був зроблений у той час, коли економіка України з її деформованою структурою і великою енергоємністю тільки почала видужувати після затяжної кризи, під час складної ситуації в паливно-енергетичному комплексі і в зимовий період. Закриваючи ЧАЕС, Україна позбавила себе як мінімум 5% генерувальних потужностей. Проте, цей крок був зроблений добровільно, виходячи з вищих інтересів українського народу і міжнародного співтовариства.

15 грудня 2000 року Чорнобильський символ страху і смерті припинив своє існування. Звичайно, тільки в нашій свідомості. Залишилися споруди станції, залишився "саркофаг", залишилися люди, для яких ЧАЕС довгий час була частиною їхього життя і долі. Закриття станції стало сумною подією для її колективу, який пов'язував з ЧАЕС свої надії на роботу, на нормальне життя.

Закриття ЧАЕС стало свідченням послідовного виконання Україною своїх обов'язків, згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між урядами країн "Великої сімки", Комісією Європейського співтовариства і урядом України. Зробивши цей крок, Україна розраховує на адекватні дії з боку своїх партнерів.

Чорнобиль – це біль, який відчуватиме не одне покоління українців. Тому, символічно звучать слова, вигравійовані на пам'ятнику, спорудженому в Чорнобильській зоні – "Прип’ять, пробач нам живим".

ЧАЕС припинила існування, проте джерелом проблем, як фінансових, економічних, екологічних так і політичних, вона схоже буде ще довго.

Нам цілком реально загрожує нова екологічна катастрофа. За даними зовнішнього огляду, який регулярно проводять фахівці АЕС, останнім часом технічний стан саркофага 4-го реактора серйозно погіршився: по стінах йдуть тріщини, деформується загальна геометрія будівлі, сильно просіла стеля. Термін гарантованої експлуатації "Укриття" закінчується вже в 2006 році. Експерти попереджають, що обвалення захисної споруди може привести до більш важких екологічних наслідків, ніж сама аварія 1986 року. Передусім до проблем схильна західна частина споруди: 50-метрові щити поступово відхиляються від вертикалі, деякі з них змістилися вже майже на 10 сантиметрів. Тим часом дати реальну оцінку зараз практично неможливо. Щоб нейтралізувати реактор, було спроектовано новий саркофаг - "Укриття-2". Цього разу термін експлуатації саркофага розрахований не на 20, а на 100 років.

Спочатку передбачалося, що витрати на проект складуть 750 млн. доларів, з яких 50 млн. доларів виділяв уряд України, а інші - коаліція з 28 країн.

Православні іменинники: Аввакум, Андрій, Опанас, Володимир, Олена, Іван, Костянтин, Маргарита, Марія, Матвій, Микола, Сергій, Степан, Тамара.

Католицькі іменинники: Валер'ян, Марія, Циліна.

Цього дня:

1593 В Голландії запатентовано вітряний млин з колінчастим валом.

1654 Метеорологічний офіс, розміщений у Таскані, почав записувати щоденну температуру.

1699 Указом Петра I в Росії введено юліанський календар. Раніше літочислення велося "від Створення світу". Новий рік став святкуватися не 1 вересня, а 1 січня.

1791 В США вступив у дію Білль про права - десять поправок і доповнень до конституції 1787 року, що законодавчо закріпили основні цивільні права (свобода совісті, слова і друк, зборів і носіння зброї).

1938 Розбився льотчик Валерій Чкалов, за що незабаром був розстріляний творець літака Усачов, звинувачений у саботажі.

1939 В Атланті відбулася прем'єра фільму "Занесені вітром".

1948 Під керівництвом Фредеріка Жоліо-Кюри запущено перший французький ядерний реактор у форті Шатійон.

1964 В Канаді прийнято державний прапор з кленовим листом.

1977 Загинув Олександр Галич (народ. 19.10.1919) - бард, драматург, кіносценарист, поет.

1997 Генеральна Асамблея ООН прийняла міжнародну конвенцію про протидію терористичним актам.

2000 Закрилася Чорнобильська атомна електростанція.

15 грудня народилися:

1852 Антуан Анрі Беккерель (1852-25.8.1908), французький фізик, який відкрив радіоактивне випромінювання, Нобелівський лауреат 1903 року (разом з П’єром і Марією Кюрі).

1859 Людвік Заменгоф (1859-14.4.1917), польський лікар-окуліст, творець есперанто.

1892 Жан Пол Гетті (1892-6.6.1976), нафтовий магнат, найбагатша людина планети свого часу, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі