друкувати


Виборчі права: Право на інформацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 12:53:47
Наближаються вибори. Згідно з законом, кожен громадянин, наділений виборчим правом, може свідомо і вільно скористатися ним. Для цього найперше маємо знати свої права. "Вільний голос", спільно з Коломийським міськрайонним управлінням юстиції, започатковує рубрику "Виборчі права", в якій публікуватимуться матеріали на цю тему.

Згідно із Законом України "Про вибори Президента України", громадяни мають право на об’єктивну інформацію про організацію і хід виборів.

Так, виборчі комісії через засоби масової інформації, а у разі неможливості — в інший спосіб, оприлюднюють відомості про свій склад, місцезнаходження та режим роботи, про утворення територіальних виборчих округів і виборчих дільниць, про час і місце проведення голосування, про основні права виборців, у том числі про право оскарження неправомірних рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, їх керівників, інших посадових та службових осіб, які порушують або обмежують виборчі права.

Крім того, виборчі комісії повинні забезпечити можливість ознайомлення громадян із списками виборців, відомостями про кандидатів на пост Президента України, їх передвиборними програмами, з порядком заповнення виборчих бюлетенів.

Необхідно звернути увагу громадян про те, що інформацію про час і місце голосування — дільничні виборчі комісії, які найбільш наближені до громадян — надають не пізніше як за сім днів до дня його проведення (лише у виняткових випадках — напередодні голосування). Це, як правило, здійснюється шляхом розповсюдження адресних повідомлень безпосередньо кожному виборцю.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі