друкувати


"Карпатська зима" набирає обертів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-10 05:11:36
Туризм є однією з найприбутковіших галузей світової економіки. В Україні останнім часом туристична галузь також швидко розвивається, зокрема на Прикарпатті, оскільки регіон має всі передумови для інтенсивного розвитку внутрішнього й іноземного туризму: особливості географічного положення та рельєфу, сприятливий клімат, багатство природного, історико-культурного і туристично-рекреаційного потенціалів.

Для забезпечення рівних умов ведення бізнесу в правовому полі для всіх суб’єктів господарювання ДПА в області зініціювала проведення регіональної програми "Карпатська зима". Вона передбачає формування переліку потенційних платників податків, які в ході провадження своєї діяльності можуть надавати послуги по організації дозвілля туристів, в сфері громадського харчування, виробництва продуктів харчування, готельного бізнесу та зеленого туризму. В рамках програми будуть відпрацьовані й усі можливі схеми ухилення від оподаткування у сфері туристичного бізнесу. Адже не секрет, що є певна категорія суб’єктів господарювання, які провадять свою діяльність в "тіні", тим самим позбавляють бюджет законних коштів та створюють неконкурентні умови для сумлінних платників податків, повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області.

Станом на 1 грудня п.р. за даними сектору реєстрації та обліку платників в Івано-Франківській області налічується 833 СПД (з них 236 СГД-юридичних осіб та 597 СПД фізичних осіб), що здійснюють діяльність у сфері санаторно-курортного, готельного, туристичного бізнесу, громадського харчування, розваг, здачі в оренду рухомого та нерухомого майна, прокату тощо.

Програма "Карпатська зима" діє з 15 листопада п.р., відтак уже є певні результати роботи податківців. Зокрема, до оподаткування збором за спеціальне використання водних ресурсів залучено 62 СПД, з них 60 - фізичних осіб-підприємців. Найбільше платників було залучено в Богородчанському та Надвірнянському районах. Окрім того, в Долинському районі ще два підприємства стали платниками курортного збору. Ще три туристичні підприємства області оцінили переваги електронної податкової звітності та долучилися до її подачі.

Обговорити на форумі