друкувати


"Десятка" ключових економічних прогнозів на 2010 рік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-09 03:38:30
Компанія IHS Global Insight опублікувала прогноз 10 головних економічних прогнозів на 2010 рік. Основний прогноз - економічне зростання в США обжене європейський і японський показники. Росія в прогнозі прямо не згадується. Проте реалізація деяких пророцтв може обіцяти РФ нові неприємності, зокрема посилення відтоку капіталу і другий відхід економіки в піке.

За оцінками головного економіста IHS Global Insight Нарімана Бехравеша, світовий ВВП у наступному році виросте на 2,8%. Хоча якщо порівняти це з двопроцентним падінням у році, що минає, прогнозований показник є непоганим. У 2010 році більшість ринків, що розвиваються, перш за все в Азії, як очікується, обійдуть за темпами зростання розвинені економіки.

Бехравеш вважає, що оздоровлення до США розпочнеться повільно і протягом більшої частини наступного року буде коливатися в районі 2-2,5%. Споживчі витрати зростуть лише на 1,8%, а це значить, що більш сильного підйому ВВП очікувати не доводиться. Одним з найважливіших факторів, що гальмують витрати домашніх господарств, буде зростання безробіття до приблизно 10,5% у першому кварталі.

Оздоровлення в Європі піде ще більш повільними темпами. Бехравеш припускає, що економіки єврозони і Великобританії зростуть відповідно на 0,9% і 0,8%. А Ісландія, Ірландія і Іспанія продовжать випробовувати на собі негативні наслідки фінансової кризи і бульбашок на ринку житла. Їх економіки в наступному році очікує подальше скорочення.

IHS Global Insight прогнозує, що темпи оздоровлення у всіх швидко зростаючих економіках, за винятком європейських, перевищать аналогічні показники в США, Європі і Японії. Азіатські країни без врахування Країни сонця, що сходить (прогнозоване зростання ВВП Японії +1,4%) будуть в авангарді і продемонструють збільшення валового внутрішнього продукту на 7,1%. У Латинській Америці, на Близькому Сході та в Африці зростання становитиме 3-4%, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі