друкувати


9 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-09 03:29:21
Чаушеску став президентом, а анархісти штурмували Мавзолей. Танзанія відзначає День незалежності. В 1961 грудні проголошена незалежність Танганьіки, а в грудні 1963 року Занзібара. В квітні 1964 Танганьіка і Занзібар утворили Об'єднану Республіку Танзанію. В 1929 році газета "Правда" вперше висунула гасло "П'ятирічку – за чотири роки!". А ще цього дня в 1991 році М. Горбачов виступив проти створення СНД.

Цього дня в 1967 Н.Чаушеску став президентом Румунії. Чаушеску народився в румунській пролетарській сім'ї і в юності намагався освоїти ремесло чоботаря. Отримавши пост глави республіки, Чаушеску оголосив себе довічним президентом, чим остаточно розвіяв демократичні ілюзії румунських громадян. Він відкрито протегував своїм родичам, максимально наблизивши їх до себе і ввівши їх в уряд. Його дружина Олена була другою людиною в країні, яка виконувала функції першого заступника прем'єр-міністра, яким був сам Чаушеску. Син подружжя Чаушеску Ніку, що не відрізнявся етичною поведінкою, був призначений главою Сибіу.

Перебуваючи при владі Чаушеску жив на широку ногу, ні в чому собі не відмовляючи. Для нього і його родини споруджувалися розкішні палаци, де унітази були з карарського мармуру, а в столових кімнатах переважав посуд з дорогоцінних металах. Подібно іншим диктаторам, Чаушеску піклувався про велич нації. В період його президентства кращі уми Академії наук Румунії билися над виробленням наукової теорії, що доводила, що румуни є прямими спадкоємцями стародавніх римлян, а румунська мова стоїть ближче всіх інших сучасних мов до латині.

Чаушеску страждав маніакальною підозрілістю. Його охорона була однією з найбільших в Європі. Підозрілість Чаушеску поєднувалася з патологічною огидністю. Румунський диктатор постійно побоювався підхопити заразу. Його охоронець незмінно мав при собі флакон з спиртом, яким Чаушеску протирав руки після дотику до будь-яких предметів.

Правління Чаушеску характеризувалося активним зовнішньополітичним курсом, що відрізнявся від курсу інших східноєвропейських країн. Чаушеску не був прихильником повної ревізії відносин з СРСР, але виступив з засудженням вторгнення до Чехословаччини в 1968, а також введення радянських військ до Афганістану в 1979. Не підтримав радянських звинувачень на адресу Китаю, зберігав хороші відносини з Ізраїлем, США і країнами Західної Європи. 17 грудня 1989 Чаушеску віддав наказ збройним силам стріляти в демонстрантів у місті Тімішоаре, що стало мотивом для початку народного повстання. Був осуджений, засуджений до смертної кари військовим трибуналом і страчений поблизу Бухареста 25 грудня 1989 року.

Православні іменинники: Георгій, Іван, Інокентій, Назар, Микола, Петро, Яків.

Католицькі іменинники: Леокадія, Вяслав.

Цього дня:

1292 Помер Сааді (рід. ~1203-1210), персидський мислитель і письменник.

1590 Цього року (або ще в правління Івана IV Грозного дев'ятьма роками раніше) царським указом був заборонений перехід селян від одного господаря до іншого. Юріїв день - церковне свято на честь св. Георгія, що відзначалося 26 листопада за ст. ст. - завершувало річний цикл сільськогосподарських робіт і дозволяло селянам, які сплатили комірне, за тиждень до Юрієвого дня і тиждень після нього піти від старого господаря. Заборона переходу породила прислів'я: "Ось тобі, бабуся, і Юріїв день!".

1641 Помер Антоніс Ван Дейк (рід. 22.3.1599), фламандський живописець.

1942 Прем'єра балету Арама Хачатуряна "Гаяне", в якому звучить знаменитий "Танець з шаблями", на сцені Ленінградського академічного театру опери і балету ім. С. М. Кірова.

1999 П'ять анархістів проникли на трибуну Мавзолею в Москві з політичними плакатами.

9 грудня народилися:

1608 Джон Мільтон (1608-8.11.1674), англійський поет ("Захист англійського народу", "Втрачений рай", "Самсон-борець).

1868 Фріц Габер (1868-29.1.1934), німецький хімік, Нобелівський лауреат 1918 року "за синтез аміаку з складових його елементів".

1915 Дмитро, патріарх Київський і всія України (автокефальна церква).

1936 Олександр Олександрович Іванов (1936-13.6.1996), поет-пародист, що перетворив жанр літературної пародії на естрадне шоу. народився в Москві, в сім'ї художника. Популярність йому принесли віршовані пародії, з яких почався в кінці 1962 року його творчий шлях. Велику популярність принесла йому гумористична телепрограма "Навколо сміху", яку Іванов вів з 1978 по 1991 роки.

1953 Тетяна Кравченко, актриса ("Васса", "Місто наречених", "Фатальні яйця"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі