друкувати


Тема конституційної реформи стосується кожного громадянина України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-09 10:54:46
Президент України переконаний, що для подальшого розвитку української держави, становлення громадянського суспільства та сильної нації необхідні три базові напрямки політики – "формування сильного здорового динамічного процесу національного відродження", подальше демократичне становлення, глибинне реформування.

Про це він заявив у Луцьку під час зустрічі з викладачами та студентами Волинського національного університету імені Лесі Українки, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

Говорячи про важливість розбудови в Україні демократії, Глава держави наголосив: "Жодна авторитарна влада не зміцнить української незалежності". У цьому контексті Президент підкреслив, що для ефективного розвитку демократії, безумовно, необхідне утвердження свободи слова як "однієї з основ формування здорової чесної професійної влади".

Говорячи про розвиток демократії, Президент вказав на важливість внесення змін до Конституції, зокрема скасування необмеженої депутатської недоторканності, проведення місцевих виборів на мажоритарній основі, а парламентських – за відкритими списками кандидатів. Звертаючись до присутніх, Президент наголосив, що тема конституційної реформи стосується кожного громадянина України, оскільки йдеться фактично про реалізацію інтересів усіх членів суспільства. "Давайте не підміняти дискусію – нам потрібна демократія чи нам потрібна сильна рука?" – сказав Президент. "Держава завжди має вади. А мінімізує ці вади тільки демократична система", – додав він.

Щодо реалізації в Україні ефективних реформ, Президент вкотре наголосив – для цього Україні потрібен український прем’єр-міністр, який послідовно проводитиме таку політику.

У своєму виступі Президент також торкнувся тих здобутків, які має Україна в останні 5 років. Він відзначив утвердження свободи слова та вибору, формування у суспільстві більш толерантного ставлення один до одного, до різних ідеологій тощо. "Свободи вибору немає без свободи слова. Ми значно продвинулися в цьому. Ми стали іншими", – констатував Президент. Він висловив переконання, що саме через толерантність у суспільстві ми приходимо до такого важливого процесу, як консолідація нації, який наразі є надзвичайно актуальним для України.

Обговорити на форумі