друкувати


НАТО покаже Росії, як захищатися від американських ядерних ракет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-08 05:39:48
Відновлення співпраці між Росією і НАТО розпочнеться з проведення спільних військових навчань. Маневри можуть відбутися вже наступного року, хоча, як зазначають російські представники, подробиці поки що тільки обговорюються. В якості місця ведення несправжніх бойових дій розглядається Бельгія, на території якої, до речі, розташовуються американські ядерні боєголовки.

НАТО в рамках розморожування відносин з Росією пропонує їй вже в наступному році провести спільні військові навчання, повідомляє Взгляд.

"Ця ініціатива фігурує в НАТО в якості дуже цікавого проекту, він уже увійшов до програми 2010 року. Це будуть російсько-американсько-натівські навчання: перш за все, ми з американцями, але ми не за дужками тримаємо європейських союзників, вони будуть брати участь в цих навчаннях" - повідомив напередодні постпред Росії в блоці Дмитро Рогозін.

Місце для проведення навчань ще не вибрано, однак дипломат припустив, що під ці цілі відмінно підійшла б територія Бельгії, на якій, до речі, базуються американські ракети.

Втім, подробиці майбутніх навчань, пояснив Рогозін, поки не визначені.

"Поки ми домовилися про сам факт, про принципову готовність це робити", - цитує його слова ИТАР-ТАСС.

У першій половині наступного року Росія та НАТО також розраховують узгодити проект стратегічної концепції альянсу. На думку дипломата, чoрновий варіант, який не повинен містити "якихось пунктів, положень та послань, які були б антагоністичні нашим інтересам", може бути готовий вже до травня.

"Нам важливо, щоб Росія фігурувала, в найгіршому сенсі, як нейтральна країна. Краще, щоб це був партнер для НАТО", - підкреслив Рогозін.

Нагадаємо, що в кінці минулого тижня, на першому з моменту закінчення п'ятиденної війни на Кавказі засіданні Ради Росія - НАТО на рівні глав МЗС, Москва і Брюсель формально оголосили про відновлення співпраці.

"Відносини Росії і НАТО незамінні для забезпечення безпеки в Європі. Ця робота потребує часу, але ми зробили важливий крок у цьому напрямку", - коментував підсумки першої за півтора року зустрічі генсек альянсу Андерс Фог Расмуссен.

Зокрема, Росія і Північноатлантичний блок узгодили та схвалили три основних документи, які мають на увазі активізацію військового співробітництва, вдосконалення діяльності самої ради, а також проведення глобального дослідження для виявлення спільних загроз.

Втім, Москва заздалегідь попередила, що багато в чому відносини з альянсом будуть залежати від нього самого, у тому числі від відповідності стратегії блоку Статуту ООН.

Саме ці узгодження і належить провести так званій"групі мудреців" під час візиту до Москви в лютому. "Ми очікуємо їх приїзду. В цілому ми вважаємо, що в стратегічній концепції будуть правильно викладені ті ситуації, в яких альянс планує застосовувати силу", - прокоментував майбутню роботу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Обговорити на форумі