друкувати


8 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-08 04:16:27
Смерть Леннона, кінець СРСР і початок "Просвіти". Католицькі країни відзначають День Непорочного Зачаття. Іспанія, Панама День Матері. Уругвай - День Берега – свято на честь початку пляжного сезону. Японія День осяяння Будди.

Цього дня в 1991 році СРСР припинив своє існування. Останньою крапкою в цьому руйнівному процесі став український референдум 1 грудня 1991 р. Абсолютна більшість громадян республіки проголосувала за незалежність. Колишній помічник президента США Збігнев Бжезінський писав з цього приводу так: "Саме дії України — оголошення нею незалежності в грудні 1991 року, її наполегливість важливих переговорів у Біловезькій Пущі про те, що Радянський Союз слід замінити вільнішою Співдружністю незалежних держав… перешкодили СНД стати просто новим найменуванням більш федерального СРСР. Політична самостійність України приголомшила Москву і стала прикладом, яким, хоча спочатку і не дуже впевнено, потім послідували інші радянські республіки".

Таким чином, угода, підписана 8 грудня 1991 р. главами трьох слов'янських республік — Росії, Білорусі і України, — офіційно оформила кончину СРСР.

Всупереч поширеній думці про те, що російська делегація прибула в Віскулі з готовим текстом, його не було. Тільки під час бесід президенти знайшли прийнятне формулювання — "Співдружність" як спосіб співіснування держав в одному економічному, політичному, військовому просторі. Коли загальне значення було зрозуміле, важливо було знайти для нього точну юридичну форму. І тут пригадали, що в Віскулях зібралися три з чотирьох республік, що заснували СРСР в 1922 р., — Росія, Білорусь, Україна. Четвертою була Закавказька Федерація, яка, як відомо, припинила своє існування в 1936 р. Очевидно, що троє з чотирьох "батьків-засновників" мали право обговорювати долю Союзу.

У результаті народилася формула угоди, яка складалася з двох частин. Перше: держави-засновники констатують факт смерті утвореної ними держави — Союзу РСР. Друге: Росія, Україна і Білорусь (знову ж таки як засновники) оголошують про створення нового об'єднання — Співдружність незалежних держав.

Дізнавшись про те, що відбулося, Горбачов відразу звернувся до армії. Аж до своєї відставки 25 грудня 1991 р. він обдзвонював командуючих округами, просив підтримку в маршала Євгенія Шапошникова. Але військові його проігнорували.

Крапку в юридичному оформленні розпаду СРСР поставили Верховні Ради Росії, України і Білорусі, які практично одноголосно ратифікували Угоду про утворення Співдружності незалежних держав. Ухвалюючи це рішення, депутати розуміли, що тим самим рятують країну від кривавого спектаклю за "югославським сценарієм", перші дзвінки якого вже продзвеніли в Нагірному Карабаху, Придністров'ї, Південній і Північній Осетії, Чечено-Інгушетії, Абхазії.

Православні іменинники: Олександр, Василь, Григорій, Іван, Іларіон, Климент, Павло, Петро, Сімеон, Ярослав.

Католицькі іменинники: Марія, Лаврентій.

Цього дня:

1741 Помер Вітус Берінг (рід. 1681), мореплавець.

1854 Папа римський Пій IX проголосив догмат непорочності діви Марії.

1863 Померла Наталія Миколаївна Пушкіна /Гончарова/(народ. 8.9.1812), дружина О. С. Пушкіна.

1868 У Львові засновано товариство "Просвіта".

1980 Вбитий Джон Леннон (народ. 9.10.1940), англійський рок-музикант. Джон повертався з Йоко до себе додому із студії звукозапису. Вбивця - Марк Девід Чампен - поранив музиканта в груди, спину і ліву руку. Смерть наступила через півгодини. Раніше цього ж дня Леннон дав вбивці автограф.

1991 Біловезька угода про створення Співдружності Незалежних Держав. СРСР припинив своє існування.

1999 Підписано Союзну угоду між Росією і Білоруссю.

2002 Популярний чеський співак Карел Готт був визнаний "Золотим солов'єм" року, що минав. Вперше Готт став "золотим солов'єм" ще в соціалістичній Чехословаччині в 1963 році.

8 грудня народилися:

65 до н.е. Горацій /Квінт Горацій Флакк/(65 до н.е.-27.11.8 до н.е.), римський поет ("Пам'ятник").

1844 Еміль Рейно, французький художник, винахідник і піонер мультиплікації.

1864 Камілла Клодель (1864-19.10.1943), скульптор. Учениця і улюбленка Родена.

1864 Анатолій Леонідович Дуров (1864-21.1.1916), засновник знаменитої циркової династії.

1926 Реваз Чхєїдзе,грузінській кінорежисер ("Житіє Дон Кіхота").

1926 Тимур Аркадійович Гайдар (1926-23.12.1999), моряк-підводник, контр-адмірал, журналіст і письменник, син відомого письменника і батько Єгора Гайдара.

1929 Клара Михайлівна Румянова, актриса, яка також озвучувала у мультфільмах - Зайця з "Ну, постривай!", Чебурашку і багатьох інших мультиплікаційних героїв.

1933 Лев Іванович Борисов, актор Московського театру ім. Єрмолової, народний артист РФ, молодший брат Олега Борисова ("Балада про солдата", "Вірні серця", "Доля людини").

1934 Аліса Бруновна Фрейндліх, актриса ("Службовий роман", "Д’Артаньян і три мушкетери", "Сталкер", "Жорстокий романс").

1953 Кім Бесінджер, американська кіноактриса. ("Дев'ять з половиною тижнів", "Звичка одружуватися", "Готове плаття", "Бетмен").

Обговорити на форумі