друкувати


Іграшка робот Nao від Aldebaran Robotics (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-08 02:57:28
Існує думка, що французи добре розуміються на винах та їжi. Як виявилося, не тільки в них. На минулій виставці International Robot Exhibition 2009 (див. замітку "Роботи NEXTAGE відкривають виставку робототехніки IREX-2009 в Японії") в Токіо французька компанія Aldebaran Robotics представила робота Nao, що вражає своїми технічними можливостями.

Малюк Nao (його зрiст дорівнює 58 см, а вага 4.3 кг), може ходити, нахилятися, брати в руки різні невеликі предмети, вставати з сидячого положення. Навіть якщо робота ненароком перекинути, він самостійно підніметься на ноги, повідомляє Новости технологий.

Як і Femisapien заводиться Nao від легких поплескувань по голові, саме там знаходиться тактильний сенсор, що реагує на дотики. Крім сенсора, в голові знаходяться дві камери, які сканують і вивчають предмети. Робот наділений 25 ступенями свободи, наприклад, тільки на руки припадають 10 ступенів. Чотири мікрофони для розпізнавання мовлення налаштовані на англійську та французьку мову. Nao працює під управлінням операційної системи Linux.

Основна інноваційна відмінність Nao від багатьох інших роботів - це те, що він запрограмований на самонавчання. Збираючи дані про навколишній світ і, обробляючи їх, робот вибудовує власне уявлення про світ, і вчиться передбачати наслідки власних дій.

Ціни на Nao починаються від 12000 євро, але навіть при такій ціні вже було продано більше 300 екземплярів.





Обговорити на форумі