друкувати


Звідки інфляція, якщо доходи знизилися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-07 05:20:07
За прогнозами річний показник інфляції в Україні складе близько 14%. Цікаво, що реальні доходи громадян знизилися на 11% у порівнянні з 2008 роком. Звідки взялася інфляція? Експерти виділили кілька основних факторів зростання інфляції: девальвація гривні, регульовані ціни, та інерційна інфляція.

"У нас росте імпортна інфляція. Доларовий товар дорожчає. А у нас вийшла ситуація, що ми не могли перевести завезений товар за новим курсом. Ми цю інфляцію поглинаємо", - вважає Олександр Охріменко, радник голови правління "Укргазбанку". Імпортувати менше ми не можемо, вважає Олександр Охріменко. Адже Україна завозить багато і продуктів харчування: від рису до чаю та кави. За даними Держкомстату цукор подорожчав у 1,6 рази, на 22,7% подорожчали олія, риба, хліб і соняшникова олія. Також подорожчання продуктів пов'язують із сезонними змінами. Чим більше часу пройшло з моменту збирання врожаю, тим дорожче будуть коштувати овочі та фрукти. Адже на їхнє зберігання потрібно витратити додаткові кошти.

Другий фактор - регульовані ціни. Ціни на газ, електроенергію, послуги ЖКГ регулюються неринковими методами. Їх регулює держава. "Ми отримуємо ситуацію, коли в попередні роки місцеві бюджети могли давати ЖКГ кошти, а центральний бюджет в особі НАК"Нафтогаз" міг субсидувати за рахунок комерційних підприємств домогосподарства. Зараз, під час кризи, ні місцеві ради не можуть компенсувати ЖКГ тому, що в них доходи залежать від доходів громадян. Ні "Нафтогаз" не може фінансувати тому, що у них через кризу підприємства різко скоротили купівлю газу, відповідно, не можуть компенсувати ЖКГ", - розповідає Олександр Жолудь, економіст. За офіційними даними ціни на житло, воду, газ, електроенергію та інші види палива зросли на 7,1%. У тому числі плата за каналізацію - на 39,4%, водопостачання - на 27%, квартиру - на 24,7%. Експерти відзначають, що плата за природний газ, який суттєво дорожчає, у структурі споживання та виробництва продукції має велике значення.

Ще один важливий фактор - інерційна інфляція. "Більше 10% інфляція у нас трималася з 2004 року. Відповідно, багато хто закладали ціни на товари і послуги з підвищенням", - вважає Олександр Жолудь. Варто відзначити, що в 2001 році інфляція склала 6%, в 2002 році була дефляція -0,6%, і в 2003 році індекс інфляції був 8,2%. Починаючи з 2004 року, інфляція вимірювалася двозначними числами.

Девальвація долара в Україні трохи знизила темпи імпортованої інфляції, але якщо гривня зміцниться до 7,5 гривень за долар, то почне зростати і внутрішня інфляція, вважає Олександр Охріменко.

Дефляційні явища Україні зараз ні до чого: "Завдяки інфляції в нас економіка розвивається. Чим менше буде інфляція, тим гірше буде нам усім. Зараз вся Європа мучиться, не знає, що робити з дефляцією - в цьому проблема. Тільки трошки інфляція пішла - вони вже радіють", - вважає Олександр Охріменко. Тому інфляцію в кризовий час потрібно вважати сприятливим фактором для економіки, але не для громадян, доходи яких не збільшуються, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі