друкувати


7 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-07 03:20:36
Перл-Харбор і зустріч глав України, Росії і Білорусі. Сьогодні Міжнародний день цивільної авіації. Вірменія відзначає День пам'яті жертв землетрусу 1988 року. Кіт д’Івуар День незалежності. Куба День полеглих за батьківщину.

США День пам'яті Перл-Харбора. Відзначається в пам'ять загиблих в 1941 р. в результаті нападу Японії на американські збройні сили на базі ВМС Перл-Харбор (Гавайські острови).

Бомбардування Перл-Харбора. На світанку, 7 грудня 1941 року, без попередження японські літаки, які були непомітно перевезені на авіаносцях через Тихий океан, напали на американську військово-морську базу Перл-Харбор, на Гавайських островах, де знаходилися великі військово-морські сили США. До цих пір продовжується суперечка про те, наскільки несподіваним для США був напад японців

Почавши без оголошення війну із Сполученими Штатами, Японія одним ударом вирішила всі труднощі, що стояли перед Рузвельтом – вступати чи не вступати у війну, і забезпечила йому підтримку всіх американців. Нез'ясовна дурість японців полягає в тому, що, виставивши американців на посміховище всього світу, Японія завдала удару в більшій мірі по їх відчуттю гідності, ніж по флоту.

Задум операції зводився до того, щоб, здійснивши потайний перехід, завдати раптового масованого удару авіацією авіаносного об'єднання по кораблях, берегових спорудах і літаках у Перл-Харборі. Передбачалося також, що 5 надмалих ПЧ проникнуть у бухту і в ніч перед ударом авіації атакують торпедами лінкори. Три інші групи ПЧ, розвернувшись навколо о. Оаху, уточнять розташування, число і характер діяльності сил супротивника і знищуватимуть його кораблі, що врятуються під час нальоту.

До 7 грудня в Перл-Харборі знаходилося 93 кораблі і допоміжних судна, у тому числі 9 лінкорів, 8 крейсерів, 29 есмінців, 5 підводних човнів, 9 мінних загороджувачів і 10 тральщиків. На 7 аеродромах о. Оаху було 390 літаків, в системі ППО нараховувалося 294 зенітні знаряддя. Американське командування недооцінило небезпеку раптового удару по цій віддаленій від вірогідного супротивника базі, тим більше виключало можливість дії торпедоносної авіації в мілководій гавані з середніми глибинами 10—14 м. У зв'язку з цим оборона Перл-Харбора обмежувалася боносітковими загородженнями біля входу в гавань і світломаскуванням. Далекий корабельний дозор був тільки в південному напрямі, повітряна розвідка велася епізодично.

Після атаки залишилося тільки 43 цілі літаки. Крім того, американці втратили 2403 чоловік убитими і 1178 пораненими. По відношенню до завданої шкоди, втрати японців були мінімальні. Не повернулося 29 літаків: 15 пікірувальників, 5 торпедоносців і 9 винищувачів супроводження. Надмалі підводні човни результатів не добилися, і жодна з них не повернулася: 4 були потоплені, 1 вискочила на риф. Її капітан був захоплений у полон.

Православні іменинники: Катерина, Симон.

Католицькі іменинники: Амвросій, Мартін.

Цього дня:

43 Як ворог народу (оголошений таким після висновку тріумвірату - Октавіан, Антоній, Лепід) страчений давньоримський оратор, філософ, політичний діяч і письменник Марк Тулій Цицерон (народ.3.01.106 до н.е.).

1683 За служіння дияволу страчений англійський письменник, глава парламентської опозиції А. Сідней.

1732 В Лондоні відкрито Королівський театр, здавна більш відомий як "Ковент-Гарден" за назвою знаменитого ринку, що розташовувався поблизу. Його організатором став відомий театральний діяч і актор Джон Річ, що представив публіці в перший день п'єсу Уїльяма Конгріва "Світські звичаї". В XIX столітті пожежа двічі знищувала театр, і його доводилося відбудовувати наново. З 1847 року сцена "Ковент-Гардена" віддана опері і балету.

1764 Імператриця Катерина II придбала колекцію творів фламандського і голландського живопису у берлінського купця Іоганна Гоцковського. Заснування музею Ермітаж.

1784 Запатентовано перший гвинт. 1965 Всесвітній православний патріарх Афенагор зняв анафему, накладену на католицьку церкву в 1054 році.



1991 (до 8.12) Зустріч глав Росії, України, Білорусі в Біловезькій пущі. Створення СНД.

7 грудня народилися:

1822 Луї Пастер, французький хімік і біолог, засновник мікробіології.

1871 Микола Кондратійович Вороний (1871-1942, загинув у ГУЛАГу), український поет, театрознавець і перекладач.

1892 Всеволод Михайлович Ганцов (1892-1979), український мовознавець, фахівець в області української діалектології.

1929 Борис Павлович Степанцев (1929-21.5.1983), художник-мультиплікатор і режисер кіностудії "Союзмультфільм" ("Вовка в тридев'ятому царстві", "Малюк і Карлсон", "Муха-Цокотуха).

1960 Сергій Мазаєв, група "Моральний кодекс". До часу створення групи її учасники вже могли зарахувати себе до "ветеранів" вітчизняної рок-сцени, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі