друкувати


Податкова Коломиї зібрала підприємців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-04 04:57:41
Високу явку відзначила вчора Світлана Лубоцька, начальник Коломийської ОДПІ, суб’єктів підприємницької діяльності (фізичні особи), адже в залі засідань податкової пройшов семінар на тему: "Особливості оподаткування суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб" за участю фахівців Управління Пенсійного фонду України в Коломиї та Коломийському районі.

Своєчасне наповнення бюджетів усіх рівнів в теперішніх економічних умовах - завдання особливої ваги. І виконати це завдання можна за умови тісної співпраці та взаємодії з платниками податків. Проведений семінар є засобом безпосереднього спілкування з платниками податків, дасть можливість вивчити та розв‘язати проблемні питання, які виникають при застосуванні податкового законодавства.

Саме переважними силами підприємців – фізичних осіб йде наповнення місцевих бюджетів. На обліку Коломийської ОДПІ на даний час зареєстровано 8309 суб'єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб.

Питання, які запропоновано до розгляду є актуальними, оскільки на часі перехід суб‘єктів господарювання на спрощену систему оподаткування на наступний 2010 рік. На семінарі розглянуто питання щодо особливостей ведення обліку доходів і витрат у підприємців-єдинників (а таких є 3405 осіб (це 41% від зареєстрованих), особливостях оподаткування доходів від заняття підприємницькою діяльністю на загальній системі оподаткування, фіксованому податку, про найбільш характерні порушення при здійсненні готівкових розрахунків, про відповідальність платників за несвоєчасну сплату єдиного податку, зміни в податковому законодавстві.

Зокрема, зміни стосуються оподаткування заробітної плати багатодітних працівників, а саме порядку та розмірів надання їм податкової соціальної пільги.

Так, починаючи з заробітної плати, нарахованої за січень 2010 року, особи, які мають та виховують трьох чи більше дітей віком до 18 років, матимуть право на податкову соціальну пільгу у розмірі 200 % від розміру, визначеного у пп. 6.1.1 ст. 6 Закону №889, - у розрахунку на кожну таку дитину. Особливо звертається увага на те, що право на таку пільгу з 2010 року матимуть тільки багатодітні батьки (як мати, так і батько), які не тільки мають (за фактом народження), а й виховують неповнолітніх дітей. Крім того, змінився розмір мінімальної заробітної плати, в листопаді-грудні цього року вона становитиме - 744 грн., з 1 січня 2010 р. – 869 грн.

Світлана Лубоцька у своєму виступі вказала цифри податкових надходжень, які зросли в порівнянні з минулим роком. Зокрема, за січень-листопад поточного року забезпечено коштів в сумі 132,1 млн грн (більше на 7,5 млн грн до рівня минулого року), до Державного бюджету - 52,0 млн грн (більше на 0,7 млн грн до рівня минулого року). Обсяги надходжень до місцевого бюджету становлять 80,1 млн грн, що на 6,8 млн грн більше порівняно з показниками минулого року.



Було відзначено найсумлінніших платників податків, валові доходи яких перевищують 500 тис. грн, сума отриманого ними чистого доходу становить 269,3 тис. грн. Контрольно-перевірочна робота спрямована на зменшення перевірок тих платників, які мають високий рівень податкової віддачі.

Після цього Світлана Лубоцька перейшла до менш приємної теми: перевірки та порушення. За період, що минув перевірками охоплено 49 суб’єктів господарювання. Донараховано 1,2 млн грн податків та штрафних санкцій. За матеріалами працівників податкової міліції в цьому році порушено 2 кримінальні справи по приватних підприємцях.

Ще досить поширене явище, коли трудові відносини між роботодавцями і працівниками не мають офіційного статусу. Тут теж йдеться про ухилення від сплати податків та обов'язкових платежів. Найчастіше на неофіційну роботу погоджуються у сфері торгівлі та громадського харчування. Також, не поодинокі випадки, коли самі приміщення, в яких здійснюється підприємницька діяльність, не переведені з житлового фонду в нежитловий фонд, тобто використовуються не за цільовим призначенням.

Виходячи з даних найтиповіших порушень та проведеного їх аналізу, можна говорити про можливі резерви наповнення місцевого бюджету. З початком зими та новорічних свят на Івано-Франківщину лине чимало туристів в пошуках карпатської казки. Це теж розглядається, як додатковий резерв для збільшення надходжень до бюджетів, тому ДПА в Івано-Франківській області розпочала функціонування регіональної програми "Карпатська зима", яка потягне за собою ряд перевірок закладів ресторанно-готельного бізнесу.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі