друкувати


Європейська преса: Марнотратство Ю.Тимошенко – після нас хоч потоп?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 03:43:07
Європейська преса продовжує публікувати чимало матеріалів, присвячених темі січневих виборів Президента України. Оглядачі звертають увагу на "жорстоку гризню" головних кандидатів та їхні намагання будь-якою ціною підвищувати свій рейтинг популярності.

Деякі видання не виключають подальшого погіршення економічної ситуації в Україні, що можуть викликати й нові, вищі, ціни на газ у 2010 році та "марнотратство" уряду Юлії Тимошенко, яка, про що пишуть деякі аналітики, "щедро витрачає державні гроші, купуючи голоси виборців та відтягуючи фінансовий крах держави". Деякі газети не виключають, що Москва більше підтримує на січневих виборах в Україні кандидатуру Юлії Тимошенко, бо побоюється "не прогнозованості Віктора Януковича".

Про не зовсім коректну політичну термінологію передвиборчої боротьби в Україні пише польська "Жечпосполіта", яка вказує на деякі брутальні образи, як дрібних, так і провідних українських політиків, коли вони характеризують своїх опонентів словами на кшталт "50-річна бомж", "нацистка" чи іншими не зовсім коректними, навіть нецензурними виразами. Газета зауважує, що Президент України Віктор Ющенко назвав Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко "бомжем", коментуючи у такий спосіб "декларацію про скромні доходи пані прем’єра", яка заявила, що "немає ні хати, ні садка, ні засобу для пересування". "Жечпосполіта" згадала також характеристику колишнього секретаря РНБО Петра Порошенка, за якою він порівнював політичні методи "залізної Юлі" (Тимошенко), не лише з нацистами, а й із "загарбницькими" діями часів 1939 року, коли нацисти, разом із "совєтами", ділили Польщу.

Британське видання "БізнесНьюЮроп" оприлюднило матеріал київського аналітика, колишнього громадянина США Івана Лозового, який характеризує досить брутальний спосіб "марнотратства Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко", котра, на думку Лозового, введе Україну до неминучого "фінансового краху", коли "як божевільна, безконтрольно тратить гроші, обіцяючи ще більше і намагаючись створити враження, нібито все добре, аби лише виборці були задоволені". У статті прямо вказується на те, що Тимошенко "безсовісно використовує посаду прем’єра для просування своєї кандидатури". Лозовий також вважає, що "таке прагнення "спалювати гроші" може й врятує Тимошенко від катастрофічного падіння рейтингу популярності, але після виборів Україні загрожує фінансовий крах". Автор статті в "БізнесНьюЮроп" не виключає, що Тимошенко, заради підтримки з боку Москви, наобіцяла таємно Володимиру Путіну, "зокрема, і продаж української ГТС Росії, і невступ України до НАТО та ЄС, а також надання російській мові статусу другої офіційної в державі". Лозовий характеризує також головного політичного опонента Тимошенко, лідера Партії регіонів Віктора Януковича, котрий, на думку автора статті, "займається підкупом виборців, витрачаючи на це сотні мільйонів доларів". "Цей звіроподібний тип, – як змальовує Януковича Лозовий, – боїться програти Тимошенко у другому турі"... тому й не дивно, як зауважує автор статті в "БізнесНьюЮроп", що, за деякими інформаціями, "прихильники Януковича можуть піти навіть на фізичне усунення Тимошенко перед другим туром президентських виборів".

У чомусь перекликається з попереднім матеріалом і публікація в російській "Нєзавісімой газете", котра прогнозує устами відомих експертів новий економічний спад в Україні внаслідок зростання у 2010 році ціни на російське блакитне паливо. Видання також цитує радника Тимошенко і кандидата на президентство Сергія Тігіпка, котрий вважає, що державний борг України у 35 мільярдів доларів може призвести до того, що "вона скоро втратить можливість платити за рахунками". Тігіпко також наголосив, що "Україна займає перше місце у світі за ризикованістю вкладень у державні боргові зобов’язання". "Нєзавісімая газета" також наводить статистику зростання "витоку грошей з України" і прогнозує прискорення цього процесу.

Ще одна російська газета – "Время новостей" – вважає, що для Москви кандидатура Віктора Янковича, як можливого президента України, більш проблематична, аніж Юлія Тимошенко, бо... "йому (Януковичу) у разі перемоги,не виключено, доведеться йти по шляху іншого колись "братнього" Москві президента – білоруса Олександра Лукашенка, котрий сьогодні знаходить все новий привід для дистанціювання від Росії", повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі