друкувати


Peugeot їде до Mitsubishi: Компанії ведуть переговори про стратегічне партнерство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 03:04:51
Французький автоконцерн PSA Peugeot Citroen веде переговори з Mitsubishi Motors по купівлі частки японського автовиробника. Peugeot Citroen готовий купити до 50% акцій компанії. Якщо це відбудеться, з'явиться шостий за розміром альянс в світовому автомобілебудуванні. Правда, в японському концерні спростовують інформацію про можливий продаж французам акцій компанії, хоча PSA підтвердив сам факт переговорів. У результаті різко виросли акції Mitsubishi.

Французький автомобільний концерн PSA Peugeot Citroen в четвер підтвердив проведення переговорів з японською корпорацією Mitsubishi Motors з метою укладення "стратегічного партнерства". Про це повідомляє ПРАЙМ-ТАСС з посиланням на офіційну заяву керівництва УРП, поширена в Парижі, повідомляє Взгляд.

Комюніке пішло за повідомленням японської газети Nikkei про те, що PSA планує отримати контроль над 30-50% капіталу в Mitsubishi Motors. Мова йде про придбання пакета акцій японської корпорації на 200-300 млрд ієн (1,5-2,3 млрд євро), що випускаються додатково.

Представники французького автобудівника поки не коментують дані цифри. "Це тільки запуск переговорів, - відзначають в УРП. - Можливість злиття капіталів не виключається".

Раніше глава концерну Філіп Варен підкреслював важливість посилення присутності Peugeot Citroen на перспективних ринках, що розвиваються. Для PSA входження в Mitsubishi Motors означає вихід на нові ніші в Азіатському регіоні, відзначають аналітики.

Як повідомляє японська преса, остаточне оформлення угоди може бути ухвалене в червні наступного року, коли відбудуться загальні збори акціонерів Mitsubishi Motors.

Якщо альянс буде укладено, то він стане вже другим японо-французьким об'єднанням - у 1999 році Renault фактично встановив контроль над Nissan.

Peugeot вже отримує від Mitsubishi Motors технології створення електромобілів, та корпорації готуються почати спільне виробництво в Росії (Калузька область), нагадує "Інтерфакc".

Співпраця Peugeot Citroen і Mitsubishi почалося ще в 2005 році. Тоді автоконцерни досягли угоди про випуск і продаж в Європі двох французьких автомобілів: Peugeot 4007 і Citroen С-Сrosser, вироблених на базі Mitsubishi Outlander.

Сьогодні французький автовиробник займає восьме місце в списку лідерів світового автомобілебудування, а Mitsubishi Motors - 15-е.

У випадку успішного злиття альянс Peugeot - Mitsubishi за обсягом випуску автомобілів буде поступатися тільки Toyota, GM, Volkswagen, Renault - Nissan і Ford.

На новини про можливу купівлю акції Mitsubishi Motors злетіли на 17%, що стало максимальним підйомом за останні 14 місяців.

Треба відмітити, що Mitsubishi вже другий раз шукає партнерства з іноземною компанією: в 2000-2001 роках німецько-американська DaimlerChrysler AG придбала 37% акцій японського автовиробника, проте в 2004 році відмовилася взяти участь в його порятунку після того, як борги Mitsubishi перевищили 1,14 трлн ієн. Згодом DaimlerChrysler продала свою частку в Mitsubishi.

Тим часом японська компанія офіційно спростувала дані ЗМІ про переговори, що ведуться з французьким альянсом про продаж французам своїх 30-50% акцій. Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника Mitsubishi Тецуе Іноіе. За словами останнього, ця інформація не відповідає дійсності.

Обговорити на форумі