друкувати


Президенти України та Бразилії закликають бізнесменів до активнішої співпраці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 02:55:50
Президент України Віктор Ющенко та Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва взяли участь у роботі українсько-бразильського бізнес-форуму.

У своєму виступі Віктор Ющенко відзначив значний потенціал для співпраці наших країн у торговельно-економічній сфері. Він висловив переконання, що сьогоднішній бізнес-форум органічно доповнює ті домовленості, які були досягнуті в ході державного візиту в Україну Президента Бразилії.

"Український та бразильський бізнес представляють дві колосально великі потуги", – сказав Віктор Ющенко. Він підкреслив, що з одного боку йдеться про Бразилію, роль економічного потенціалу якої у світі щороку зростає, з другого – про Україну, яка матиме "наймодерновішу на наступні 5 –10 років європейську політику". "Для нас дуже важливо збагнути цей потенціал, знайти, як його взаємно доповнювати", - сказав Президент. Він особливо відзначив, що в ході сьогоднішніх переговорів українська сторона знайшла повне порозуміння з усіх питань, які ставила на порядок денний.

У цьому контексті Віктор Ющенко нагадав, що сторони домовилися про надання українсько-бразильським відносинам статусу стратегічного партнерства. "Це найвищий статус відносин між двома країнами", – підкреслив він.

Президент, окрім того, високо оцінив підписані сьогодні двосторонні документи. Віктор Ющенко наголосив, що особливо важливими в контексті нашої співпраці є сфера передової науки та технологій, потужна промислова база, розвиток аграрного сектору, надрокористування.

Глава Української держави звернув окрему увагу на те, що сьогодні було поставлено всі крапки щодо реалізації нашого спільного космічного проекту. "Ми пишаємося цим проектом. Ми переконані, що з його реалізацією Україна та Бразилія утвердяться як дві країни, які володіють космічними технологіями ХХІ століття", - сказав Президент. "Ми маємо унікальний проект по базі запуску, який за своєю ефективністю буде на 30% дешевшим від аналогічних", - зазначив він, додавши, що, за оцінками експертів, відповідний портфель замовлень на 5-6 найближчих років складатиме до 10 мільярдів доларів. "Це буде проект, який об’єднає дві нації", – переконаний Віктор Ющенко.

За словами Президента, він та його бразильський колега також підтвердили свою політичну готовність супроводжувати на найвищому рівні ряд ділових проектів. Йдеться, зокрема, про виробництво інсуліну за українськими технологіями, розбудову хімічного виробництва мінеральних добрив. "Ми зацікавлені в розбудові морського порту Одеси для прийому руди та рудних матеріалів із Бразилії. Це чутливий проект для нашої металургії", – повідомив Віктор Ющенко.

Глава держави, крім того, наголосив, що Україну надзвичайно приваблюють спільні проекти в авіаційній сфері, спільному виробництві українських літаків у Бразилії. Віктор Ющенко також зазначив, що Україна пропонує Бразилії скористатися нашим географічним положенням для доступу на ринки Європи, Росії, Азії.

Президент України запевнив присутніх, що він та його бразильський колега є їхніми найбільшими партнерами в темі активізації двосторонньої співпраці. У цьому контексті нагадав, що сьогодні сторони домовилися про окремий графік відвідання України та Бразилії відповідними міністрами та представниками бізнесу в наступному році для кращої оцінки взаємних можливостей і розвитку конкретних проектів. Віктор Ющенко запросив Торгово-промислову палату України, представників галузевих об’єднань задекларувати сьогодні своє бажання або співучасть у тих чи інших проектах розвитку. "По окремих галузях, секторах, на регіональному рівні ми будемо тільки вітати це", - запевнив він.

Зі свого боку Президент Бразилії, відзначивши значний потенціал співпраці наших країн у торговельній сфері, підкреслив: "Перш за все ми хочемо створити умови для інвестування, щоб наші країни розвивали і підсилювали свої економіки, примножували свої багатства". Луїс Інасіо Лула да Сілва підкреслив, що вважає нинішню економічну кризу гарною нагодою для зміцнення наших країн та реалізації наших можливостей.

Він також висловив переконання, що Україна та Бразилія мають самостійно шукати для себе нових вигідних партнерів. Ми повинні усвідомити ті можливості, які виникають внаслідок нашого рівноправного, ефективного, продуктивного партнерства, наголосив Л. да Сілва.

"Зустрічайте бразильців тут, а ми будемо зустрічати українців у нас", - сказав Президент Бразилії, висловивши переконання, що це відбудеться уже найближчим часом, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

Обговорити на форумі