друкувати


Коломияни споживатимуть воду без хлорки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 02:44:33
Ні для кого не є секретом той факт, що в квартирах коломиян з кранів тече чи не найчистіша вода в Україні. А все завдяки гірському Прутові, який бере свій початок в серці Українських Карпат, з-під г. Говерли. По санітарних нормах вода все ж хлорується для дезінфекції, та невдовзі це може змінитися...

Гарною новиною порадував Ігор Калиняк, директор "Коломияводоканалу". Підприємство планує повну реконструкцію системи очистки та дезінфекції води. В світовій практиці вже давно відмовилися від хлорування як методу обеззараження води. Хлор є токсичною речовиною, крім того, існуючі схеми хлорування мають недостатній очищуючий ефект по відношенню до ентеровірусів (або "кишкові віруси"). Ці віруси можуть викликати такі важкі захворювання як: поліомієліт, менінгіт, енцифаліт та ін. Статистики доводять, що найбільш масові епідемії з важкими наслідками спостерігаються при водному шляху перенесення інфекцій.

Коломия готова зробити крок вперед. За словами Ігора Калиняка, невдовзі буде придбано американську установку для дезінфекції води "ОКСІ". Вона очищує воду оксидантами, що дозволяє більш ефективно обробляти воду, має місце більш тривалий дезінфікуючий ефект. При використанні цієї системи потрібен менший час контакту окислювача з водою, що суттєво знижує утворення канцерогенів, які надзвичайно шкідливі для людського організму.

До цього кроку комунальне підприємство "Коломияводоканал" та його керівник йшли три роки. Придбати установку стало можливим завдяки отриманню кредиту на вигідних умовах від Світового банку у розмірі 2,7 млн доларів США. В жовтні було підписано угоду про субкредитування між "Коломияводоканалом", Міністрерством житлово-комунального господарства та Міністерством фінансів України. На ці кошти також планується замінити насосне обладнання на двох насосних станціях першого підйому, на насосній станції другого підйому. Крім того, буде створено геоінформаційну систему, яка дозволить оперативно усувати аварію. На цьому енергійний керівник не збирається зупинятися. Він планує поміняти чотири кілометри водопровідних мереж (вул.С.Бандери, бул.Лесі Українки, вул.Й.Сліпого, вул.А.Шептицького та ін.) та два кілометри будинкових вводів, які в аварійному стані. На реалізацію цих планів дається 2,5 років.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі