друкувати


Л.Оробець: Потрібен чіткий план врегулювання питання кордонів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-03 10:44:11
Кордони Європи для українців будуть закриті до того часу, поки ми не розберемося із власними. Лише повна демаркація кордонів із нашими сусідами - Росією, Молдовою, Білоруссю наблизить Україну до скасування візового режиму з Європейським Союзом. Так прокоментувала заступник Голови Єдиного Центру, народний депутат Леся Оробець заяви представників ЄС щодо перспектив надання громадянам України права безвізового в‘їзду до країн співтовариства.

Політик зазначила, що нещодавно Рада міністрів Європейського Союзу скасувала візовий режим для громадян трьох колишніх югославських республік – Македонії, Чорногорії та Сербії і з 19 грудня запроваджує з ними безвізовий режим. "Це країни з регіону, де не так давно відбувались воєнні дії. Вони мають численні економічні та соціальні проблеми, але отримують преференції. Секрет преференцій в ефективному управлінні кордонами, що визнаються сусідами. Тому що європейці знають, що через кордони цих держав не переїжджають колони з незаконними емігрантами та контрабандою", - підкреслила Л.Оробець, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

На думку Л.Оробець, до того часу, поки українські рубежі залишатимуться прозорими, ні про яку євроінтеграцію не може бути й мови. Тому, крім загальних заяв, влада повинна запропонувати чіткий план урегулювання цього питання, що передбачатиме терміни завершення переговорів про демаркацію кордонів, розбудови прикордонної інфраструктури та обсяги необхідного фінансування. Це має стати першочерговим завданням у зовнішньополітичній сфері для уряду, Верховної Ради та Президента.

"Ми постійно стукаємо в двері Європи і сподіваємося, що нам їх відчинять тільки через те, що ми декларуємо свою європейськість. Це не та політика, яка гарантує громадянам нашої держави право вільного пересування країнами ЄС. Сьогодні очевидно, що Україні потрібно займати жорсткішу політику в переговорах із сусідами і встановлювати чіткі терміни їх завершення. Це не тільки питання євроінтеграції, це питання національної безпеки", - наголосила Оробець.

Обговорити на форумі