друкувати


Складено рейтинг найдорожчих міст світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-02 04:26:11
Британська компанія PriceRunner порівняла вартість споживчого кошика у різних куточках Землі і прийшла до висновку, що столиці північних держав як і раніше очолюють список найдорожчих міст світу.

Осло вже третій рік поспіль залишається найдорожчим містом в світі з цінами на 35,4% вище середнього. Найменш дорогий - індійський Мумбаї. Москва в цьому рейтингу займає 17-е місце і знаходиться, таким чином, у середині списку: рівень цін у російській столиці в жовтні поступався середньосвітовому тільки на 0,7%, повідомляє Взгляд.

За словами представника PriceRunner Марка Томаса, "Лондон, Нью-Йорк і Париж часто вважаються містами з дуже високим рівнем цін". Однак "якщо Париж дійсно є четвертим за дорожнечею, то Нью-Йорк вже займає четвертий рядок знизу", поступаючись тільки Шанхаю, Бангкоку і Мумбаї. Навіть у Лондоні в результаті кризи ціни впали для цілого ряду товарів, і місто з 2007 року опустилося з другого місця на 19-е.

Так, за даними дослідження, пасажиру громадського транспорту за проїзд доведеться віддати в Мумбаї 4 пенси, у Лондоні - 2 фунти і в Осло - 2,68 фунта. Пачка цигарок "Мальборо" коштує відповідно 1,24, 5,75 і 8,14 фунта. Літр звичайного молока обійдеться в трьох містах в 47 пенсів, 86 пенсів і 1,47 фунта відповідно.

На півночі Європи коштують дорожче, ніж в інших країнах, перш за все, квитки в кіно, кава на винос, книги, проїзд в автобусі, бензин, спиртне, солодкі напої, сигарети і фаст-фуд. У Стокгольмі ціни на 13% вище середніх. У США знизилися ціни й на побутову електроніку, а Нью-Йорк зайняв четверте місце за дешевизною шопінгу.

Лідерами низьких цін у Європі виявилися Варшава, Прага і Вільнюс. Разом з тим дослідники відзначають тенденцію на скорочення цінових відмінностей між європейськими столицями.

Тим не менше, як би не здавалося на перший погляд, високий рівень цін не завжди компенсується високими зарплатами. За дослідженням найбільшого банку Європи - швейцарського UBS, що склав такий рейтинг у серпні цього року, при перерахунку на доходи населення Осло все одно залишається найдорожчим містом, навіть для своїх мешканців. Найбільш вигідним для споживача у швейцарців вийшов Цюріх, де порівняно високі ціни компенсуються високими зарплатами і низькими податками.

Обговорити на форумі