друкувати


За неоплачений штраф можна втратити авто

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-30 03:38:44
Якщо ви порушили правила дорожнього руху і не оплатили штраф — готуйтеся до неприємностей. На Прикарпатті за це вилучають автомобілі та накладають арешт на об'єкти нерухомого майна.

На території Івано-Франківська цього року виявлено понад 27 тисяч порушень на дорозі. Проте водії оплатили менше половини штрафів. Решту — більше 4 мільйонів гривень — державна скарбниця так і не отримала. Раніше Державтоінспекція пробувала вплинути на злісних боржників збільшенням штрафу вдвічі у разі несплати протягом 15-ти днів або відмовою у послугах ДАІ. Тепер правоохоронці спільно з Державною виконавчою службою посилено взялася за неплатників, повідомляє ОТБ "Галичина".

"Основна категорія людей, які платоспроможні, враховуючи те, якими вони користуються престижними іномарками, не сплачують, — запевняє начальник відділу Державтоінспекції Івано-Франківська Володимир Бойчук. — Згідно постанов, які виносить Державна виконавча служба, дані транспортні засоби оголошуються в розшук і вживаються заходи щодо затримання їх і передачі в Державну виконавчу службу". Наразі в Івано-Франківському управлінні Державної виконавчої служби знаходиться 13 тисяч адміністративних протоколів. Понад 70 водіїв обласного центру мають 5 і більше несплачених штрафів. Однак майно вилучають не лише у власників автівок.

"Як правило, не всі водії є власниками транспортних засобів, багато з них їздить за дорученням. — запевняє начальник Івано-Франківського управління Державної виконавчої служби Володимир Кульбанський. — Однак можна буде застосовувати до них інші санкції, тобто, буде стягнення і на рухоме, і на нерухоме майно боржника, чи то побутову техніку, яка знаходиться в нього в будинку, чи то на саму квартиру чи на будь-яке інше майно". Під час створення сюжету працівникам ДАІ та ДВС у спільному рейді вдалося спіймати злісного неплатника штрафів. Звичайно, водій старається уникнути конфіскації, не признається до порушень, мотивує несплату скрутним фінансовим становищем і не погоджується з діями правоохоронців. Після довгих роз'яснень та ознайомлень з документами порушнику таки доводиться віддати ключі від авто.

Вилучені засоби транспорту працівники Державної виконавчої служби продаватимуть, а отримані кошти направлятимуть на виплату стягнення. Решту обіцяють повернути власнику. Але спочатку порушникам дадуть ще один шанс: якщо упродовж 10 днів вони оплатять борги і ще 10 % виконавчого збору, то повернення автомобіля обійдеться малою кров'ю.

Обговорити на форумі