друкувати


28 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-28 09:44:38
Народився Енгельс, останній виступ Леннона. Албанія відзначає День Прапора і Незалежності (День звільнення)(в 1912 році після поразки Туреччини в першій Балканській війні Албанія була проголошена незалежною республікою - у Влері на зборах представників від різних районів країни і емігрантських центрів була проголошена незалежність і сформований тимчасовий уряд Албанії на чолі з Ісмаїлом Кемаль-беєм).

Бурунді святкує День республіки. Мавританія - День незалежності (1960). Панама - День відокремлення від Іспанії. А Чад - День республіки.

Тегеранська конференція. На конференції, що проходила з 28 листопада по 1 грудня 1943 року, вперше у повному складі зібралася "Велика Трійка" – Сталін, Рузвельт і Черчилль. На конференції чітко позначилося прагнення Рузвельта і Сталіна домовитися. Черчилль спочатку тримався колишньої стратегії ізоляції росіян. Він у цьому відношенні був консервативний, не особливо вірив у післявоєнну співпрацю з СРСР, сумнівався в ефективності майбутньої нової міжнародної Організації Об'єднаних Націй (ООН) і бачив за цією ідеєю план відтіснити Великобританію на периферію міжнародної політики.

Головне місце в роботі Тегеранської конференції зайняло узгодження планів військових дій союзників. Не дивлячись на рішення попередніх союзних конференцій, Черчилль знову поставив питання про те, щоб відкласти висадку англо-американських військ у Франції і замість неї провести низку операцій на Балканах (сподіваючись запобігти розростанню радянської сфери впливу). Проте Сталін і Рузвельт чинив опір цьому, вважаючи північ Франції єдино придатним місцем для відкриття другого фронту. Домовилися, що другий фронт буде відкритий на півночі Франції в 1944 травні. Сталін пообіцяв, що радянські війська зроблять наступ приблизно в цей же час з метою запобігання перекидання німецьких сил з Східного на Західний фронт.

На конференції обговорювалося питання про майбутнє Німеччини. Остаточного вирішення з цього питання, проте, прийнято не було. Наболілим на конференції і спірним для радянсько-британських відносин було питання про Польщу. В Тегерані Сталін підтвердив, що східний радянсько-польський кордон мав проходити по лінії, встановленій у вересні 1939, і запропонував пересунути західний польський кордон до Одеру. Розуміючи, що Москва в цьому питанні стоятиме на смерть, Черчилль погодився з цією пропозицією, зазначивши, що землі, які одержує Польща, набагато кращі за землі, які вона віддає. Сталін заявив також, що СРСР розраховує отримати Кенігсберг і пересунути кордон з Фінляндією далі від Ленінграда.

На закінчення Сталін дав обіцянку про вступ СРСР у війну проти Японії після поразки Німеччини.

Православні: Григорій, Димитрій, Микита, Микола, Петро.

Католицькі: Григорій, Здіслав, Яків.

Цього дня:

1414 Не дивлячись на охоронну грамоту, видану імператором Сигізмундом, під час церковного собору в Констанці був арештований Ян Гус. Великого реформатора притягнуто до суду і влітку наступного року спалено на вогнищі.

1415 Російська церква була розділено на дві митрополії: Московську (в межах північних російських князівств) і Київську (в межах Великого князівства Литовського, сучасної України).

1443 Турецький правитель Албанії Георгій Кастріота оголосив себе християнином і проголосив незалежність Албанії від Туреччини.

1820 Португальський мореплавець Фернан Магеллан досяг океану, який назвав Тихим.

1574 Заснована Уфа.

1660 У Лондоні засновано Королівське Товариство - провідний науковий центр Великобританії, що виконує функції Національної академії наук.

1820 Народився Фрідріх Енгельс.

1821 Проголошення незалежності Панами (від Іспанії). 1843 Британія і Франція уклали договір про визнання незалежності Гавайських островів.

1909 У Франції прийнятий закон, що надає жінкам восьмитижневу відпустку по вагітності і пологам.

1940 У секретній інструкції НКВС до антирадянських елементів зараховані есперантисти і філателії.

1974 Останній виступ на сцені Джона Леннона. Під час концерту Елтона Джона в Нью-Йорку він виконав разом з ним три пісні.

28 листопада народилися:

1844 Анджело Мазіні (1844-26.9.1926), італійський оперний співак.

1880 Олександр Олександрович Блок (1880-7.8.1921), поет.

1881 Стефан Цвейг (1881-22.2.1942), австрійський письменник.

1890 Зінаїда Тулуб, українська письменниця, кіносценарист.

1906 Дмитро Сергійович Лихачов (1906-30.9.1999), літературознавець, академік, перший кавалер відновленого ордена Андрія Первозванного.

1915 Костянтин /Кирило/ Михайлович Симонов (1915-28.8.1979), письменник.

1946 Джо Данте, американський кінорежисер ("Піраня", "Гремліни"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі