друкувати


СП: Голос на виборах буде коштувати 100 доларів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-27 02:52:39
Заступник глави Секретаріату президента України, екс-голова Комітету виборців України Ігор Попов оприлюднив інформацію про те, що деякі політичні сили будуть платити громадянам по 100 доларів за голос на президентських виборах.

Про це чиновник заявив під час круглого столу "Політична корупція в Україні: суб’єкти, прояви, проблеми протидії" у Києві. Попов відзначив, що його думку слід вважати позицією експерта, а не думкою посадової особи.

"До мене вже зараз надходить багато сигналів про те, як готується скупка голосів", - зазначив чиновник.

За словами Попова, деякі політичні сили вже сьогодні зарезервували великі суми – по 100 доларів за голос. "При цьому ніхто не обіцяє передоплати, а тому, звичайно, багатьох "кинуть". Але ця сума озвучується по всіх регіонах від різних посередників різних політичних партій", - наголосив колишній керівник Комітету виборців.

Він також висловив переконання, що з виділених на підкуп коштів до виборців дійде лише половина. "Решту забере піраміда посередників. Тенденція дуже прикра. Тим більше що зараз передвиборча кампанія майже ніким не ведеться, що свідчить про резервацію грошей на прямий підкуп виборців", - відзначив Попов.

Говорячи про інші прояви корупції у виборчому процесі, він спрогнозував, що найближчі місцеві вибори і, можливо, дострокові парламентські вибори пройдуть за чинною системою, тобто закритими партійними списками. "На жаль, мій прогноз невтішний, ми не змінимо систему", - сказав Попов.

Він додав, що "вибори є дуже дорогою шоу-кампанією з великими бюджетами, і ці гроші потім необхідно повертати, збираючи їх під певні зобов’язання".

Нагадаємо, основні політичні сили вже звинувачували один одного у намаганні підкупити виборців. Зокрема, Партія регіонів звинувачувала прем'єра Юлію Тимошенко в тому, що вона начебто через листонош укладає з виборцями угоди та обіцяє їм за голоси гроші. Суму 100 доларів за голос оприлюднював і лідер ПР Віктор Янукович.

В той же час, самі регіонали теж намагалися вплинути на виборців, зокрема роздавали в Донецькій області антигрипозні марлеві пов'язки із власною символікою, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі