друкувати


Роботи NEXTAGE відкривають виставку IREX-2009 в Японії(фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-26 03:26:14
У Токіо стартувала велика виставка - International Robot Exhibition (IREX 2009). Виставка триватиме з 25 по 28 листопада, і за цей короткий період глядачам будуть представлені сотні надзвичайних новинок у сфері робототехніки на 189 виставкових стендах.

Перший день виставки ознаменувався прем'єрним показом від компанії Kawada Industries. Компанія представила свою останню розробку, робота NEXTAGE. Саме він допоміг організаторам перерізати церемоніальну стрічку під час офіційного відкриття, повідомляє Новости технологий.

NEXTAGE є тим поколінням роботів, що, за планами творців, буде працювати на заводах пліч-о-пліч з людьми. Про це зайвий раз свідчить і концепція NEXTAGE – "роботи можуть працювати і жити з людьми".

Крім взаємодії з людьми, робот здатний координовано співпрацювати з двома іншими роботами. Причому в цьому кооперативному режимі вони можуть працювати на високій швидкості, але можуть і сповільнити свою роботу, якщо відчувають присутність людини за ними, щоб уникнути небезпечної ситуації.

Висота робота становить 730 мм, ширина плечей - 576 мм, ширина в профіль - 250 мм. Важить NEXTAGE 20 кг. У робота є 15 ступенів свободи: 12 з них припадають на руки, 2 на голову, оснащену стереокамерою для розпізнавання зображень, і 1 на пояс. Максимальне навантаження на одну руку становить 1,5 кг.

Результати Kawada Industries вже вражають, але поки що проект перебуває на початковій стадії. Попереду ще довга оцінка всіх можливих ризиків, розробка відповідних стандартів безпеки та аналіз потреб потенційних клієнтів. Імовірно роботів готують до роботи у сфері автомобілебудування, на виробництвo побутової електроніки та комп'ютерних частин.

Виставка вражає великою кількістю дивних і фантастичних роботів та механізмів. В’єтнамський робот TOSY, володар темних окулярів і атлетичної фігури, розважав всіх глядачів грою в пінг-понг.

Компанія Yaskawa Electric Corporation показала індустріальних роботів Motoman, які здатні виконувати завдання в межах від індивідуальної чорної фабричної роботи до синхронної взаємодії.

Taizo, кумедний робот помічник тренера, випущений Robotix, заохочував перехожих робити вправи на розтяжку.





Обговорити на форумі